Nagyvilág

2008.05.22. 21:28

Az FBI nem tudja megvédeni Amerikát?

<p>Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) terrorelhárítási részlege rosszul szervezett és munkaerőhiánnyal küzd, így nem tudná megvédeni az Egyesült Államokat egy esetleges támadással szemben - mondta egy FBI ügynök az amerikai alsóházban.</p>

A magas beosztású ügynök szerdán számolt be erről a törvényhozóknak - közölte csütörtökön az AFP francia hírügynökség.

Az amerikai terrorelhárítás képtelen lenne megvédeni az országot egy újabb katasztrofális támadástól - figyelmeztette a képviselőket Bassem Youssef, az FBI egy magas beosztású ügynöke. Youssef Egyiptomban született, és egyike a kevés, arabul is beszélő FBI-osoknak. Az ügynök húsz éve dolgozik a nyomozóirodánál.

Youssef szerint csak a munkahelyek 62 százalékát töltik be a terrorelhárító részlegben, és így is sok a tapasztalatlan kolléga. Feleslegesen sokat foglalkoznak olyan esetekkel, amikor pontosan tudják, hogy nincs valódi veszély. Az ügynökök túlterheltek és elvonják őket családjaiktól - folytatta Youssef.

Youssef be is perelte az FBI-t, mert megtorolták, hogy panaszkodott az engedély nélküli házkutatások túl gyakori alkalmazása miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata szerint a büntetés törvénytelen volt.

Az FBI igazgatóhelyettese, John Miller azt mondta, egyetlen alkalmazott véleménye alapján nem ítélhetik meg az iroda munkáját. A hivatal 2001. szeptember 11-e óta sokkal nagyobb figyelmet fordít a terrorelhárításra, és ez eddig sikeresnek bizonyult - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!