Nagyvilág

2008.03.16. 16:00

A kínai nagykövetségre támadtak Hollandiában, Belgiumban

<p>Hága - A kínai nagykövetségre támadtak a Tibet kínai elnyomása ellen tüntetők vasárnap Hágában - közölte az AFP francia hírügynökség. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_k_nai_nagyk_vets_gre_t_madtak_Hollandi_ba/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A kínai nagykövetségre támadtak Hollandiában, Belgiumban 2008.03.16." /></a></dia></p>

Brüsszelben is több százan tiltakoztak vasárnap a tibeti zavargások miatt, itt azonban békésen folytatódott a demonstráció. Tibetben a kínai uralom elleni tüntetések pénteken összecsapásokhoz vezettek a tiltakozók és a kínai rendőrség között.

A száműzetésben lévő tibeti kormány szerint 80 halálos áldozata van a zavargásnak, a hivatalos kínai álláspont szerint tízen vesztették életüket.

Hollandiában több mint 400 ember tiltakozott Kína jelenléte ellen a himalájai térségben. Mintegy száz tüntető letépte a kínai zászlót a kínai nagykövetség épületéről Hágában, és egy tibeti lobogót tűztek ki helyette.

A holland rendőrség ez után megakadályozta, hogy a tüntetők betörjenek a követség épületébe. A tiltakozók a dalai lámát, Tibet száműzetésben élő vallási vezetőjét éltető, és Kínát szidó szlogeneket kiabáltak. Meg nem erősített források szerint a rendőrség letartóztatott két tüntetőt. A tüntetést szervező Nemzetközi Kampány Tibetért nevű szervezet felszólította a demonstrálókat, hogy békésen folytassák a tiltakozást.

Belgium fővárosában becslések szerint 300 tüntető gyűlt össze egy bírósági épület előtt. A tiltakozók tibeti zászlókkal vonultak fel. Tábláikon olyan feliratok voltak, amik a gyilkolás abbahagyására, és az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a kínai hatóságokat. A brüsszeli demonstráció szónokai a pekingi olimpiai játékok bojkottjára szólították fel a nyugati országokat.

A dalai láma vasárnap elítélte Kína "terroruralmát", és "kulturális népirtásnak" nevezte azt, amit a kínai hatóságok Tibetben folytatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Szecsuánban is a tüntető tibetiek közé lőttek
Legkevesebb hét, de egyes hírek szerint 13 tibetit lőttek le a kínai rendőrök vasárnap egy tüntetésen.

80 halottja van a tibeti zavargásoknak
Legkevesebb nyolcvan halottja van a tibeti zavargásoknak - közölte vasárnap reggel az Indiában működő, tibeti emigráns kormány szemtanúkra hivatkozva.

Az olimpia rendezése veszélyes lehet a kínai vezetésre
Veszélyes lehet a kínai politikai hatalomra nézve az augusztusi, pekingi olimpia megrendezése - nyilatkozta a Le Parisien című lapnak egy francia sportvezető.

Lángol a tibeti főváros - erőszakba torkollott a szerzetesek tüntetése
Üzleteket gyújtottak fel a tibeti fővárosban - adta hírül a BBC, brit közszolgálati médium pénteken. A tibeti fővárosban napok óta tüntetnek a szerzetesek a kínai megszállás ellen.

Szerzetesek tüntettek Tibetben
A kínai hatóságok feloszlattak egy tüntetést a tibeti fővárosban, ahol szerzetesek a város központjában akartak megemlékezni 49 évvel ezelőtti felkelésük leverésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!