Nagyvilág

2008.03.11. 09:43

A japán űrkutatás - high-tech és bumeráng

<p>Japán, a világ második legnagyobb gazdasága, amely nagy hangsúlyt fektet a műszaki haladásra, viszonylag későn jutott el az űrkutatásig.</p>

Húsz évi fejlesztési munka után készült el az az űrlaboratórium, amelynek három eleméből az elsőt kedden emelte a kozmoszba az amerikai űrsikló. Japán 2020-ig tervez embert küldeni a világűrbe, amit a gazdaságilag és műszakilag jóval fejletlenebb nagy szomszédja, Kína már 2003-ban megtett. (Japán űrhajósok már jártak a világűrben, de nem japán, hanem amerikai és szovjet űrhajók fedélzetén).

A technikailag élen járó és elöregedő Japánt jól szimbolizálja a Kibo (japánul "remény") elnevezésű űrlaboratóriuma. A japán modul lesz a legnagyobb a nemzetközi űrállomás elemei között. Egyedülálló lesz abban is, hogy egy év múlva lesz neki egy nyitott "terasza", a légzsilip előtt egy platform, amelyen űrbeli körülmények között lehet kísérleteket végezni. Az a japán űrhajós pedig, Doi Takao, aki az összeszerelést elkezdi, veterán: 53 éves. Ő volt az első japán, aki űrsétát tett.

A Kibo mintegy két millió alkatrészből áll. A terv szerint a nyáron kezdődnek meg rajta a kísérletek.

Japán 1985-ben csatlakozott a Nemzetközi Űrállomás megépítéshez. eddig 6,6 milliárd dollárnyi pénzt költött rá. Az űrállomás teljes kiépítésében való japán részvétel végül a terv szerint 9,6 milliárd dollárba fog kerülni.

De a japán űrkutatás vezetői hosszabb távú kedvező társadalmi hatásokat is remélnek a Kibótól, első sorban a fiatalok érdeklődésének felébredését. Kutatások szerint ugyanis a japán gyerekek egyre kevésbé érdeklődnek a természettudományok iránt. Ezért az űrkutatás vezetői a Kibóhoz kapcsolódóan sok különféle rendezvénnyel próbálják majd felkelteni a nagyközönség figyelmét.

Doi például bumerángdobálással is fog kísérletezni a világűrben. Előtte senki sem végzett hasonlót. Egy vezető japán sportszergyár a nindzsák papucsához hasonló speciális űrlábbelit fejlesztett ki. Ebben fog edzeni a következő japán űrhajós, Vakata Koicsi, aki decemberben repül a kozmoszba.

Japán a konyháját is viszi magával a világűrbe. A japán űrhajósok étlapján megjelennek a közkeletű japán ételek és fűszerek, köztük a tésztaleves vagy a curry. Fukuda Josija, a japán űrkutatási hivatal egyik vezetője szerint már csak idő kérdése, mikor szolgálnak fel a Nemzetközi Űrállomáson szusit.

  • Felszállt az Endevour űrsikló
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!