Nagyvilág

2008.01.03. 08:00

Vizsgálják a CIA kazettamegsemmisítési ügyét

<p>Bűnvádi eljárást indított az amerikai igazságügyi miniszter a Központi Hírszerzőügynökség (CIA) ellen, amiért a szervezet olyan fölvételeket semmisített meg, amelyeken terroristagyanús személyek kihallgatását rögzítették- adta hírül az AFP csütörtökön.</p>

Michael Mukasey azt mondta: noha vizsgálódnak, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy vádemelés is lesz az ügyben.

A kazettamegsemmisítési botrányt még novemberben a New York Times című lap robbantotta ki. A cikk után a CIA elismerte: 2005-ben valóban megsemmisített 2002-es felvételeket, de csak azért, hogy ügynökei kilétét védje. Az ügynökség szerint nem alkalmaztak kemény vallatási módszereket, mint azt a lap állította.

A mostani vizsgálatot John Durham szövetségi ügyész vezeti majd. Ő a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ügynökeivel azt vizsgálja majd, hogy a CIA megsértett-e bármilyen törvényt vagy sem amikor megsemmisítette a fölvételeket. Mark Mansfield, a Központi Hírszerző Ügynökség szóvivője azt mondta, hogy a CIA teljes mértékben együttműködik majd a nyomozókkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!