Nagyvilág

2008.01.02. 20:08

Történelmi rekord: száz dolláron az olaj ára

<p>Elérte az olaj hordónkénti ára szerdán történelmi száz dollárt. Tavaly jelentősen drágult az olaj, és novemberben többször is megközelítette a százdolláros határt.</p>

A mostani áremelkedéshez a Nigériában felerősödött erőszak, a pakisztáni helyzet, a téli hideg és az amerikai olajtartalékok csökkenése járult hozzá. A New-York-i árutőzsdén (NYMEX) közép-európai idő szerint 17 óra 20 perckor a februári szállítású olaj hordónkénti ára majdnem 3,5 dollárt ugrott, majd nem sokkal később elérte a történelmi százdolláros árat. Az eddigi rekord 99,29 dollár volt, amit 2007. november 20-án ért el az olajár.

Egy, az  AFP  francia hírügynökségnek nyilatkozó szakértő többek között az olajban gazdag Nigériában fellángolt erőszakot, és az ellenzék egyik vezérének meggyilkolása miatti bizonytalan pakisztáni helyzetet nevezte meg kiváltó okként. Hozzájárult még a helyzethez az Egyesült  Államok olajkészletének csökkenése, és a félelem egy esetleges alapkamat-csökkentéstől is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!