Nagyvilág

2008.01.03. 09:03

Több ezer rendőr Nairobi utcáin- könygázzal oszlatnak

<p>Több ezer rendőrt vezényeltek a kenyai főváros utcáira csütörtökön azután, hogy az elnökválasztáson alulmaradt jelölt nagygyűlést hívott össze Nairobiba.</p>

A rendőrség szóvivője arra emlékeztette Raila Odingát, hogy a demonstrációt törvénytelennek minősítették, így aki részt vesz rajta, számolnia kell a következményekkel. Helyi jelentések szerint a főváros jelentősebb pontjait rendőrök és katonák ellenőrzik, csakúgy, mint a Függetlenségi Park környékét, ahova a gyűlést hirdette meg csütörtökre az ellenzéki vezető.

A legfrisebb hírek szerint a hatóság könnygázgránátokat vetett be, hogy megakadályozza a tüntetést. A helyiek emellett arról is beszámoltak, hogy a rendőrök többször figyelmeztető lövéseket adtak le. Egy rendőr szerint kellett könnygázt bevetni tüntető fiatalok ellen, mert ki akartak fosztani egy szupermarketet Nairobi belvárosában.

Elemzők szerint több tízezer tüntető érkezik a demonstrációra, hogy Mwai Kibaki elnök újraválasztása ellen tiltakozzon. Kenyában december 27-én tartottak voksolást. Odinga szerint Kibaki csalással nyerte meg a szavazást. A voksolás után több kenyai városban is zavargások törtek ki. Eddig több mint 340-en vesztették életüket az összecsapásokban. Moodi Awori elnökhelyettes arra figyelmeztette Odingát, hogy minden felelősség az övé, ha a nairobi tüntetésen bárki meghal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!