Nagyvilág

2008.01.01. 15:33

Kisumuban a legsúlyosabb a helyzet, már 251 halott

<p>A kenyai rendőrség keddi bejelentése szerint 251-re emelkedett a választások után kitört zavargások halottainak száma.</p>

A kelet-afrikai ország harmadik legnagyobb városában, Kisumuban kedden 48 holttestet szállítottak a halottasházba, köztük három gyerekét - mondta egy dolgozó az AFP francia hírügynökségnek.

Hétfő óta csak ebben a városban 101 halottat vittek be, de szemtanúk szerint az utcákon is hevernek még holttestek.

Kisumuban a legnagyobb a választáson megbukott ellenzéki elnökjelölt, Raila Odinga támogatottsága.

Egy kisumui lakos azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy keddre virradóan a rendőrség válogatás nélkül lőtt mindenkire. Korábban a város rendőrfőnöke elismerte, hogy tüzet nyitottak a fosztogatókra.

Ebben a városban egyébként nappali kijárási tilalom van érvényben. Aki megszegi a rendeletet, azt a rendőrség lelőheti.

A hivatalos eredmény szerint a csütörtöki választást az eddigi államfő, Mwai Kibaki nyerte.

Az ellenzék vezetője, Raila Odinga szerint azonban csalások sorozata történt. Hívei hétfőn tüntetni kezdtek, majd több településen is összecsaptak az elnök híveivel és a rendőrséggel.


 

Biztonságban vannak a Kenyában lévõ magyarok

Teljes a nyugalom a kenyai turista szálláshelyek és a strandok környékén - mondta a Független Hírügynökségnek a nairobi magyar kozul. A diplomata hozzátette: tudomása szerint minden, Kenyában tartózkodó magyar állampolgár jól van. Kenyában az elnökválasztást követõen, múlt csütörtökön robbantak ki zavarások, amelyeknek már több száz halálos áldozata van. A kenyai magyar konzul a Függeten Hírügynökségnek elmondta: tudomásuk szerint 415 magyar turista van jelenleg az afrikai országban.

Többségük az Indiai óceán partján lévõ szállodákban. Rajtuk kívül körülbelül húszan Nairobiban tartózkodnak - mondta Kocsis András. A külképviselet az utazási irodák képviselõin keresztül tartja a kapcsolatot a turistákkal. Az elmúlt napok zavargásai miatt a konzulátus arra kérte a kint tartózkodókat, hogy további értesítésig ne hagyják el a szálláshelyüket. A legtöbben január 2-án vagy 3-án egyébként is hazautaznak, mert eddig tart a foglalásuk -tette hozzá a konzul. Kocsis András a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kedd reggeli híradások alapján ország nagy részén nyugalom van. A konzul szerint javult a helyzet az elõzõ napokhoz képest. Elszigetelt zavargásokról lehet hallani, elsõsorban az ellenzéki luó törzsek által lakott nyugati nagyvárosokban. Ezek a területek nem számítanak turisztikai célpontnak, és a konzulátus információi szerint nincsenek ott magyarok.

A Külügyminisztérium hétfõi közleményében arra szólította fel a Kenyába látogató magyarokat, hogy kirándulásokat csak a biztonsági helyzet stabilizálását követõen, és kizárólag szervezett formában, bejegyzett utazási irodákon keresztül tegyenek.

A Külügyminisztérium arra kéri a Kenyába utazni szándékozókat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a kenyai eseményeket, valamint a Külügyminisztérium honlapján közzétett felhívásokat. Magyar állampolgárok vészhelyzetben a 00 254 733 762 943 telefonszámon napi 24 órán át hívhatják a nairobi nagykövetség konzuli ügyeltét, illetve a Külügyminisztérium ügyeletét a 458 10 00 számon.

  • Fantomkép Bhutto merénylõirõl
  • Bhutto utolsó szavai
  • Fia lép Bhutto örökébe
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!