Nagyvilág

2007.12.13. 13:58

Üresen közlekednek a vonatok a két Korea között

<p>Üresen közlekednek a tehervonatok Észak- és Dél-Korea között, miután fél évszázad elteltével, kedden újraindították a járatokat - jelentette be a KORAIL, dél-koreai vasúttársaság csütörtökön.</p>

A ráfizetés ellenére tovább üzemeltetik a szerelvényeket, a járatnak ugyanis szimbolikus jelentősége van.

Az észak-koreai területen épült, dél-koreai tulajdonú ipari parkot ellátó tehervonatok üresen közlekednek az alacsony kereslet miatt. -mondta a KORAIL szóvivője, aki szerint ez várhatóan így is marad még néhány hétig.

A keszongi ipari parkba beruházó dél-koreai vállalkozók még teherautókkal szállítják a nyersanyagot és a kész termékeket. A komplexum 20 ezer észak-koreainak ad munkát, akik ruhákat, órákat, szerszámokat, és egyéb munkaigényes termékeket állítanak elő, olcsón.

A szöuli egyesítésügyi minisztérium számításai szerint a tehervonatok kapacitását hamarosan kihasználják majd a vállalkozók, mert 2008-ban várhatóan 383 ezer tonna árut kell majd Keszongból elszállítani.

A két Korea között 1951-ben szűnt meg a vasútforgalom, egy évvel azután, hogy kitört a háború a két ország között. Szöul és Phenjan 1953-ban kötött fegyverszüneti megállapodást, békét azonban nem.

Észak-Korea a világ legzártabb állama, a kommunista ideológiára hivatkozó rezsim válságba sodorta az országot. A lakosság minden télen éhezik, csak nemzetközi segítségnyújtással lehet elkerülni a tömeges éhhalált.

Phenjan a gazdasági csőd ellenére 1 milliós hadsereget tart fenn, és titokban atomfegyvert fejlesztett ki.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi tárgyalások eredményeképp, Észak-Korea hajlandó lemondani fegyverkezéséről, gazdasági segítségért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!