Nagyvilág

2007.12.04. 13:17

Ma köszönt be a hanuka - a fény ünnepe

<p>Kedden este kezdődik és nyolc napig tart a hanuka, a zsidóság legmeghittebb ünnepe.</p>

Ebből az alkalomból immár hagyományosan, tizedik alkalommal gyújtják meg a budapesti köztereken, többek között a Nyugati téren, a hanukai gyertyatartó, a menóra első gyertyáját.

Európa legnagyobb, hét méter magas menóráján az első gyertyát kedd este hatkor gyújtják meg a Nyugati téren. A helyszínen minden este, péntek kivételével, fellobbannak a Hanuka lángjai. Az ünnepségen a magyar zsidó vezetőkön kívül, számos közéleti személyiség is részt vesz. A keddi gyertyújtáson Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is jelen lesz.

A nyolcnapos zsidó ünnepségsorozaton szerdán este Aliza Bin-Noun, Izrael Állam nagykövetasszonya is részt vesz. A budapesti Hanuka gyertyagyújtásain a teljesség igénye nélkül, Kóka János közlekedési és gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, Arató Gergely, az OKM politikai államtitkára, valamint Steiner Pál, az MSZP, és Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is jelen lesz.
A Nyugati téren december 11-ig minden este a rabbik és vendégek ünnepi köszöntőin kívül, zene és tánc várja az érdeklődőket.

A Hanuka a legmeghittebb és legkedveltebb zsidó ünnep világszerte. Annak az időszaknak állít emléket, amikor i.e. 165-ben a zsidó nép szembeszállt az elnyomó görög hatalommal. A Hanuka ünnepe minden évben Jeruzsálem felszabadítására, a megtisztított Szentélyre, és az isteni csodára, az örök lámpás, a menóra nyolc napig égő lángjára emlékezik a zsidóság.

Az ünnep első napján meggyújtott, és naponta egy-egy gyertyával bővülő, nyolc napig égő menóra látványa, az összetartozás és béke szimbóluma.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!