Nagyvilág

2007.12.15. 14:08

Leszállította az utasok egyharmadát az osztrák jegyvizsgáló

<p>Hegyeshalom - Biztonsági okokra hivatkozva leszállította az utasok egyharmadát Hegyeshalomnál szombaton fél tizenegy körül az osztrák jegyvizsgáló a Liszt Ferenc Eurocity vonatról.</p>

A vonatot körülbelül 150 ember kényszerült elhagyni. Ők egy későbbi személyvonattal érkeztek meg Bécsbe. A vonaton egyébként egy vagonnyi újságíró is utazott, mert a MÁV Start a vasúti utazással kapcsolatos sajtótájékoztatót tartott, amit egy bécsi kirándulással kötöttek egybe.

 

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a magyar vasúttársaság magyarázatot fog kérni az osztrák vasúttól. Azt, hogy az utasok élnek-e valamilyen jogorvoslati lehetőséggel, még nem tudni. Az osztrák kalauz azért szállított le az utasok közül körülbelül 150-200 embert, mert nem vállalta a felelősséget a vonat és az utasok biztonságáért, amíg túl sokan utaznak a szerelvényen. Azt mondta, a tömött vonat nem léphet be Ausztriába. 2007-ig nem történt hasonló eset, azonban a schengeni csatlakozás kapcsán az Osztrák Állami Vasútnál a jegyvizsgálókra több felelősség hárult, egyebek mellett az ő felelősségük az utasok biztonsága is. Ebben az évben volt már hasonló eset: a Sziget fesztiválról elutazók közül szállíttattak le az osztrákok egy vonatról embereket.

 

A vonaton egyébként több tucat újságíró és a magyar vasúttársaság képviselői is ott voltak, mert a MÁV Start egy bécsi kirándulással egybekötött sajtótájékoztatót tartott a menetrendekkel, kedvezményekkel, a vasúti utazással kapcsolatban. A leszállított utasok később egy személyvonattal mentek tovább Bécsbe. Ez a vonat egyébként másik pályaudvarra érkezett meg, mint a Liszt Ferenc. A Liszt Ferenc Eurocity is 75 perces késéssel futott be Bécsbe. A magyar vasúttársaság magyarázatot fog kérni az osztrákoktól, hogyan lehetséges, hogy fizető utasokat leszállítanak.

Kapcsolódó anyagok:

  • Megvan a jövő évi máv menetrend
  • Mától érvényes az új volán és vasúti menetrend
  • MÁV-SZTRÁJK: Nincs megállapodás az elégséges szolgáltatásról
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!