Nagyvilág

2007.12.14. 09:48

Koszovó: az EU vezetői pénteken döntenek

<p>Az Európai Unió vezetői pénteken összehangolt európai választ próbálnak megfogalmazni arra a várható esetre, ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét.</p>

A brüsszeli csúcstalálkozón a 27 tagállam vezetői és külügyminiszterei mellett az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Javier Solana is részt vesz.

Az Európai Unió korábban igyekezett megakadályozni, hogy a koszovói vezetés egyoldalúan kikiáltsa a tartomány függetlenségét, mert szerintük annak nemzetközi egyeztetés keretében kell megtörténnie, és az Európai Unió felügyelete alatt.

Koszovó függetlenségét legalább négy uniós tagállam biztosan nem támogatja. Ciprus, Szlovákia, Spanyolország és Görögország attól tart ugyanis, hogy saját nemzeti kisebbségeik követendő példának tekinthetik Koszovó függetlenségét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 19-én foglalkozik Koszovó ügyével. Oroszország Szerbiát támogatja a kérdésben, és korábban azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az ENSZ döntését.

Csütörtökön a luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker azt mondta, az EU-t nem akadályozhatja egy orosz vétó lehetősége abban, hogy kiálljon a tartomány függetlensége mellett.

Koszovóról december 10-én, hétfőn zárultak le hivatalosan a Belgrád és Pristina közti tárgyalások. A felek között az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közvetített.

Szerbia széleskörű autonómiát kínált Koszovónak. Pristina azonban a függetlenségen kívül másról hallani sem akar. A tartomány névleg Szerbia része, ám 1999 óta ENSZ fennhatóság alatt áll.

Akkor a NATO erői indítottak akciót Szlobodan Milosevics elnök és katonái ellen, akik erőszakkal akarták letörni a koszovói albánok függetlenségi törekvéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!