Nagyvilág

2007.12.18. 11:25

Kongresszust tartott az UMDSZ

<p>Kárpátalja – Mivel kárpátaljai magyar–magyar párbeszédet nem kísérte siker, elmaradt a 2007-es esztendő páratlan lehetősége: az ukrajnai magyarság parlamenti képviseletének a visszaszerzése – hangsúlyozta Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke az országos szervezet IV. tisztújító kongresszusán.</p>

Elemzésében rámutatott: dicsekvésre sem az UMDSZ-nek, sem a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) nincs oka. Sőt: mindkét tömörülés borotvaélen táncol, a megegyezés elmaradása veszélybe sodorhatja az eddig kivívott jogokat is.

Az Ukrajnai Magyar Egyeztető Tanács (UMET) létrehozása viszont módot adna arra, hogy a két mérvadó szervezet egyeztetett álláspontot képviseljen mind kijevi, mind budapesti szinten, egy sor vitás kérdés és probléma felszámolását szolgálná – olvasható a Kárpáti Igaz Szó-ban.

Az elnök örömteli eseményként értékelte a Magyarország és Ukrajna kormánya által szentesített közös cselekvési tervet, amelyben számos, a kárpátaljai magyarság szempontjából fontos fejlesztési elképzelés – például a Beregszászt elkerülő autóút – szerepel.

– Amikor számot vetünk 2007-tel, a pozitívumok közé sorolhatjuk, hogy megállapodás született: jövőre elkészül a vereckei honfoglalási emlékmű.

Sikerült kiharcolni, hogy a magyar iskolák végzős diákjai anyanyelvükön írják az érettségi vizsgateszteket.

Az anyaországgal való kapcsolattartás terén az UMDSZ által már régóta szorgalmazott kishatárforgalmi megállapodás jelenthet megoldást, s a magyar–magyar kapcsolattartási támogatás is üdvözlendő döntés – emelte ki ünnepi beszédében Gajdos István.

Az UMDSZ elnöke a jövőbe tekintve elmondta: a továbbiakban is elkötelezett híve Ukrajna európai integrációjának, még akkor is, ha az csak a távoli jövőben valósulhat meg. Amennyiben minden az elképzelések szerint alakul, Kárpátalja legpatinásabb felsőoktatási intézményében, az Ungvári Nemzeti Egyetem berkein belül megnyílhat a Magyar Kar, Jánosiban pedig a Mesterképző Akadémia.

Gajdos István szólt a kettős állampolgárság intézményének szükségessége mellett. Bár Ukrajna Alkotmánya nem ismeri ezt az intézményt, erkölcsi kötelesség a támogatása, s az UMDSZ kiáll amellett, hogy amelyik nemzetrész teheti, az éljen, élhessen vele.

Törzsök Erika, a magyar Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója felolvasta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a kongresszushoz írt levelét.

"Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a kezdetektől azon munkálkodik, hogy országaink között jó, eredményes együttműködés legyen, hogy Ukrajna demokratikus fejlődése elősegítse az euroatlanti csatlakozást, hogy létrejöjjön a kárpátaljai magyarság mindenki által kívánt békés egysége.

Nagyra értékelem azt a munkát, amelyet az UMDSZ a Kárpát-medencei magyar ügyek előremozdítása érdekében mindenkor kifejtett józan, kiegyensúlyozott, a kárpátaljai magyarság közös érdekeit megjelenítő tevékenységével" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, sok sikert kívánva a közös munkához.

Számos hozzászólás közül kiemelhető Dupka György alelnöké, aki a kárpátaljai ruszinokkal való együttműködés fontosságát, az 1991-es, az autonómiákról szóló referendumok valóra váltását és a kettős állampolgárság intézményének létrehozását sürgette.

Dupka György a nagymuzsalyi aranybányával kapcsolatban megkérte a kongresszust: támogassák Beregszász határozatát, a járásban referendumot kell tartani, Kárpátalján pedig aláírásokat kell gyűjteni, hogy a környezeti katasztrófával fenyegető terv ne váljon valóra. Ez egy olyan ügy, amelyben a két magyar tábor végre összefoghat, mutatott rá Dupka György.

Az aranybánya ügyét Budapesten is figyelemmel fogják kísérni, ígérte meg Szabó Vilmos. A magyar Országgyűlés külügyi és kisebbségi bizottságának alelnöke a kettős állampolgárság kapcsán elmondta: a kérdés rendezése még nem áll jól. Azt kell elérni, hogy ezzel a kérdéssel ne politizáljanak, s ne arról szóljon, hogyan lehet vele szavazatot szerezni az anyaországban.

A kongresszus Gajdos Istvánt választotta az országos szervezet szövetségi elnökévé, Dupka Györgyöt általános és ügyvezető alelnökké, Kőszeghy Elemért a Képviselői Tanács elnökévé, a politikai és médiaügyekért felelős alelnökké, Vass Tibort a kormányzati kapcsolatokért és a hágón túli szervezetekért felelős alelnökké, míg Kincs Gábort gazdasági, befektetéspolitikai, mezőgazdasági és informatikai ügyekért felelős alelnökké választották.

- Palkó István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!