Nagyvilág

2007.12.20. 14:13

Karácsonyi üzenet áradat - népszerű a mobil

<p>Továbbra is a mobiltelefon a karácsonyi jókívánságok célba juttatásának legelterjedtebb eszköze - ez derül ki a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felmérésből.</p>

Technológiától függetlenül, a telefonálás a legnépszerűbb karácsonyi kapcsolattartási forma: a megkérdezettek 67%-a hívja fel barátait, ismerőseit mobilon vagy vezetékesen.

A karácsonyi üdvözleteket gyakran küldik el az emberek SMS-ben. Minden második mobiltulajdonos él is ezzel a lehetőséggel.

A felmérés szerint átlagosan 13 ismerősünket üdvözöljük rövid szöveges üzenet formájában. A vezetékes telefonhasználat súlya is jelentős, hiszen a megkérdezettek 36%-a hívja fel ilyen esetben rokonait, barátait

Az internetes kommunikáció is egyre nagyobb teret nyer az ünnep kapcsolattartási hálózatában: minden tizedik ember küld internetes képeslapot, és valamivel több, mint minden tizedik e-mailt. Az internetes kommunikációnak legalább az egyik formáját a kérdezettek 17%-a használja a karácsonyi üdvözlésekre.

Bár a technika elterjedése visszaszorította a hagyományos levélírást, ilyenkor mégis tollat ragadnak az emberek. A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy karácsonykor szokott ismerőseinek, barátainak képeslapot, levelet küldeni.

A közvélemény-kutató cég a tévézési szokásokat is vizsgálta. A felmérésből kiderül, hogy a többség ma már szívesebben "mozizik" otthon, mint például egy multiplexben. A megkérdezettek 39 %-a választotta inkább a kényelmes kanapét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!