Nagyvilág

2007.12.09. 10:24

Elkészül végre a vereckei emlékmű?

<p>Magyarország, Verecke - Vegyes, ukrán-magyar munkacsoport jön létre a Vereckei-hágóra tervezett, s 1996-ban félbemaradt honfoglalási emlékmű befejezése ügyében.</p>

A kárpátaljai magyarság által több mint egy évtizede megfogalmazott elképzelés megvalósítása érdekében magyar–ukrán munkacsoport jön létre – erről folytatott megbeszélést Gémesi Ferenc magyar kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár Dmitro Tkaccsal, Ukrajna budapesti nagykövetével – írja a Kárpáti Igaz Szó.

1996-tól folyamatosan napirenden szerepel, hogy a kárpátaljai  magyar közösség kérésére készüljön el egy honfoglalási emlékmű. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások 2007-ben váltak intenzívvé, és a 2007 márciusi miniszterelnöki találkozón elfogadott magyar–ukrán cselekvési terv feladatként fogalmazta meg a vereckei honfoglalási emlékmű létrehozásával összefüggő teendők kidolgozását.

Ezt követően a Magyar–Ukrán Kisebbségi Vegyesbizottság 2007. július 17-i ülésén prioritást élvező ajánlásként fogalmazta meg az ukrán fél számára, hogy támogassa a vereckei emlékmű projektjét. Az elképzelést támogatásáról biztosította Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke is.

Az emlékmű létrehozásával összefüggő gyakorlati teendők megvalósítása érdekében olyan magyar–ukrán munkacsoport létrehozásának kezdeményezéséről született megállapodás, amelyben az illetékes kormányzati szereplők és a művészeti életből felkért szakértők mellett helyet kapnak a kárpátaljai magyarság szervezeteinek és a helyi ukrán szerveknek a képviselői is.

A munkacsoport feladata, hogy az emlékmű mielőbbi felállítása érdekében mozdítsa elő a szükséges döntések meghozatalát, és végezze a projekttel kapcsolatos koordinációt.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!