Nagyvilág

2007.12.06. 08:17

Csak később hajtják be az ukránoktól a Tiszán érkező hulladék eltávolításának költségeit

<p>A magyar hatóságok kifizetik a Tiszán érkező ukrán hulladék eltávolításának költségeit, de a pénzt később behajtják a szennyezőtől - mondta csütörtök reggel az RTL Klub Híradójának Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.</p>

Azt nem tudni, mekkora összegről lehet szó. Pénteken kezdik meg a folyó vizénektisztítását, a 20-30 kilométer hosszan úszó kommunális hulladék ekkor lesz ugyanis a kiskörei vízlépcsőnél. A szeméthalom eleje csütörtök reggelre elérte Tiszaújvárost.

Az Ukrajnából érkező hulladék miatt a folyó középső szakaszán harmadfokú vízmőnségvédelmi készültséget rendeltek el. Becslések szerint a szemét mennyisége a több száz köbmétert is elérheti. Háztartási hulladékról van szó, amelyet az áradás mosott a folyóba, veszélyes hulladék elvileg nem került a vízbe.

A Tiszát és a Bodrogot ért eddigi legnagyobb, Ukrajnából érkező kommunális szennyezés 2004-ben volt: Tokajnál 2400 köbméter hulladékot távolítottak el akkor a víz felszínéről úgy, hogy uszályokkal elállták a szennyezés útját, és markolóval szedték ki a szemetet. A munka 20 millió forintba került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!