Nagyvilág

2007.12.19. 11:28

Basescu nem tart a függetlenségi törekvésektől

<p>A román államfő nem hiszi, hogy Koszovóhoz hasonlóan a székelyföldi magyarság is területi függetlenséget követeljen.</p>

Kedd este a román közszolgálati televízió egy műsorában Traian Basescut arról kérdezték, hogy Romániának Koszovó függetlenségével kapcsolatos elutasító álláspontja összefüggésben van-e azzal, hogy az ország területén jelentős létszámú magyar kisebbség él.

Az elnök kifejtette: Bukarest Koszovóval kapcsolatban kialakított álláspontját nem befolyásolta, hogy Románia területén jelentős létszámú magyar kisebbség él.

"Nem hiszem, hogy felmerülhet az a gond, hogy a romániai magyar kisebbség függetlenséget követeljen" - vélte az államfő.

A székelyföldi Hargita és Kovászna megyékre utalva azt mondta: "hogy nyilvánítanák ki függetlenségüket? Az ország közepén vannak. Függetlenség? Kitől? Még a magyarok sem beszélnek erről. Szerintem a magyar politikai vezetők is minden helyiség egyformán széles autonómiájáért kellene,hogy küzdjenek" - mondta Basescu. Az államfő úgy véli: "A magyar kisebbségnek ugyanaz kell legyen a célja mint nekem: a helyi közigazgatás nagyobb autonómiája. Minden más csak mese".

A román elnök korábbi nyilatkozatai szerint is ugyanolyan autonómiára van szüksége a székelyföldi településeknek is, mint bármilyen más romániai városnak, erre pedig a helyi hatóságok döntési jogkörének kiszélesítését tartja megoldásnak.

Kapcsolódó anyagok:

  • 100 napon belül független Koszovó?
  • Oroszország mégis elfogadná Koszovó függetlenségét?
  • Felügyelt függetlenséget Koszovónak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!