Nagyvilág

2007.12.20. 08:18

Az oroszok az ENSZ-hez ragaszkodnak, a nyugat az EU kezébe tenné Koszovó sorsát

<p>Oroszország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ döntsön Koszovó sorsáról.</p>

A többi európai küldött viszont úgy vélekedik, hogy Oroszország minden törekvésüket blokkolja, így a Biztonsági Tanács képtelen lesz kompromisszumos megoldást találni az ügyben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán tárgyaltak az ügyről, de eredménytelenül. A tárgyalás előremutató volt, de eredménytelen - közölte az orosz ENSZ-nagykövet a szerdai ülés után. Bármilyen, az ENSZ testületein kívüli megegyezés elfogadhatatlan Oroszország számára - tette hozzá Vitalij Csurkin.

Az amerikai és a nyugat-európai diplomáciai képviseletek ezzel szemben úgy látják, a Biztonsági Tanács nem fog tudni megyezni Koszovó státuszáról, ezért a szerb választások után az Európai Unió elé kell vinni az ügyet.

A zárt ajtók mögött folyt tárgyaláson Vojislav Kostunica szerb kormányfő kijelentette, nem fogja elismerni a nemzetközi ellenőrzés alatt álló térség függetlenségét. Szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsa szembe megy a demokratikus Szerbia akaratával, de még a saját alapokmányával is, amennyiben a nemzetközileg elismert országhatárokat kívánná átrajzolni, és leszakítaná Szerbia területének 15 százalékát.

Fatmir Sejdiu koszovói tartományi elnök a függetlenségről szóló határozat elfogadásását sürgette. A csaknem húsz éve tartó bizonytalanság miatt a térséget mellőzik a befektetők és a nemzetközi pénzintézetek, Koszovót gazdaságilag hátrányosan érinti az elhúzúdó státuszvita - figyelmeztette a döntéshozókat.

Az amerikai ENSZ-nagykövet, Zalmay Khalilizad úgy véli, hogy a 99-es ENSZ-határozat alapján Koszovó teljes jogot formálhat függetlensége kikiáltására. A jelenlegi status quo fenntartása nem csak Koszovó, de a térség és Európa biztonságát is fenyegetné - tette hozzá.

Mindazonáltal Koszovó függetlensége szerinte nem teremtene precedenst más országok, kisebbségek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!