Nagyvilág

2007.11.21. 23:14

Fico koalícióbontásra is kész

<p>Akár a kormánykoalíció felbontására is kész Robert Fico szlovák kormányfő, ha nem mond le a legkisebb kormánypárt által jelölt, ingatlanbotrányba keveredett földművelési miniszter.</p>

Miroslav Jureňaugyanis eltűrte, sőt, fedezte a Szlovák Földalapnál folyó gyanús ingatlanügyletet. Az alap egyik igazgatóhelyettese - kárpótlási eljárással - magánszemélyeknek adott vissza erdőterületeket a Magas-Tátrában, összesen körülbelül másfél milliárd korona (vagyis majdnem 11 milliárd forint) értékben.

Az erdőket a piaci érték alig egytizedéért, vagyis körülbelül 95 millió forintnak megfelelő 13 millió koronáért egy olyan cég vette meg, amely a legkisebb kormánypárthoz, Vladimír Meciar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmához áll közel. A sajtó megszellőztette az ügyet, ami a korábbi kormánypártokat, tehát a jelenelegi ellenzéket lépten-nyomon korrupcióval vádoló Ficónak rendkívül kellemetlen.

A restitúciós döntést jóváhagyó földalapi igazgatóhelyettes a Fico-párt nyomásának engedve végül lemondott, Meciar azonban ragaszkodik a földalapért - tehát a botrányért is - felelős agrárminiszteréhez. Az ellentétek hétfőn éleződtek ki a legjobban, amikor a kormánypárti vezetők legfőbb egyeztető fórumáról, a Koalíciós Tanács üléséről Fico rövid időn belül elment. Meciar és a második legnagyobb kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota nem nyilatkozott az ügyről, s Fico is csak szerdán adott interjút a TA3 pozsonyi hírtelevíziónak. Hangsúlyozta: követelik a miniszter távozását, s ha nem mond le, a Smer arra is kész, hogy felbontsa a hárompárti szlovák kormánykoalíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!