Multimédia

2016.05.23. 15:25

Kisebb csoportokra épít a Google új Spaces alkalmazása

Budapest - A mobilról és böngészőből is elérhető szoftverbe a cég több nagy szolgáltatását is integrálja.

Budapest - A mobilról és böngészőből is elérhető szoftverbe a cég több nagy szolgáltatását is integrálja.

Váratlanul új közösségi alkalmazással állt elő a Google: a keresőóriás ­Spaces néven egy, a chatappok és a közösségi oldalak határmezsgyéjén mozgó szolgáltatást jelentett be, amelyet kifejezetten csoportos tartalommegosztásra szán – adta hírül a hwsw.hu.

Egyelőre még nem világos, hogy pontosan milyen célközönséget próbál megfogni a vállalat az alkalmazással, az viszont jól látszik, hogy már egyáltalán nem fél kannibalizálni a Google+ felhasználói bázisát.

Tartalommegosztás

A mobilon, táblagépen és asztali PC-ken egyaránt elérhető Spacesben a felhasználók különböző érdeklődési körök, témák köré hozhatnak létre csoportokat, amelyekbe ismerősöket hívhatnak meg.

A koncepció első pillantásra nem sokban tér el a Faceboo­k­on megismert csoportoktól, fontos különbség azonban, hogy abban integrálva visszaköszön a Google több nagy terméke is, mint a YouTube, a Chrome vagy a keresés. Ennek megfelelően például egy, a csoport többi tagjával megosztott videó vagy link megtekintéséhez nem kell elhagyni az alkalmazást, minden helyben megtekinthető és kommentálható, de az egyéni posztokhoz fűzött kommenteken túl, akár egy mezei üzenetküldő appban, egy fő beszélgetésszál is fenntartható – noha az alkalmazás inkább a tartalommegosztásra helyezi a fókuszt, mintsem a csevegésre.

Bárhonnan használható

Mint az a hwsw.hu oldalon olvasható, a vállalat elsősorban kis csoportoknak szánja az új appot, mint például különböző klubok, tanulócsoportok, vagy akár egy nyaralást szervező baráti társaság. A szolgáltatásba Google-fiókkal az androidos vagy iOS-es alkalmazásból, vagy lényegében bármilyen platformon böngészőből is bejelentkezhetünk, majd rögtön létre is hozhatjuk az első „teret”, és elkezdhetjük invitálni bele az ismerősöket. A terek külseje, színsémája, borítóképe ízlés szerint testre szabható.

A mobilappokban a felhasználók az alkalmazáson belül kereshetnek, illetve oszthatnak meg YouTube-videókat. A Google videómegosztójának tartalmai persze böngészőből is posztolhatók, ehhez azonban a klasszikus linkmásolós módszerhez kell folyamodni.

A terekben ezenfelül mindenféle link is megosztható, ezeket az alkalmazás számos más üzenetküldőhöz hasonlóan automatikusan kibontja, ha a hivatkozás képet vagy videót tartalmaz, azt beágyazza, a GIF-eket pedig rögtön le is játssza. Természetesen fotók feltöltésére is lehetőség van.

A Spaces bevezetésével a keresőóriás lényegében maga is lemondott a Google+-ról, különösen azután, hogy a szolgáltatás legutóbbi, tavaly novemberi átszabásával ugyancsak a különböző közösségeket, érdeklődési köröket próbálta megcélozni.

Azzal, hogy a vállalat ezt a funkcionalitást inkább egy teljesen új appba helyezi át, a vég felé egyre gyorsabban haladó közösségi oldal utolsó reménysugara is kihunyt.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!