Multimédia

2008.08.28. 13:07

Szombattól ismét csökkennek az EU roamingdíjai

<p>Az Európai Unió rendelete alapján szombattól az európai mobil szolgáltatónak ismét csökkenteniük kell roamingtarifáikat.</p>

A három hazai szolgáltató ügyfeleinek csaknem 10 százalékkal lesz olcsóbb az európai barangolás. Az EU területén a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba, a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 forintba kerülhet - áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtöki közleményében.

Az Európai Parlament tavaly döntött úgy, hogy 2009-ig három lépésben csökkenti az EU tagállamain belüli hívásokért felszámítható díjak maximális összegét. Tavaly nyáron, az első lépésben a roaming hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40 százalékkal csökkentette az unión belül a roamingolás költségeit.

Szombattól a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként. Ez azt jelenti, hogy az EU országokban tartózkodva mobiltelefonunkon a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80 forint helyett legfeljebb 60,90 forintot, míg az Unió területére irányuló hívásért 144 forint helyett 127,40 forintot kell fizetni percenként. A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól, további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak
· Kémkedés a mobiltelefonokon
· Mobil-előfizetőkre vadásznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!