Multimédia

2008.02.27. 14:08

Brüsszellel nem lehet packázni - a Microsoft rekordbüntetése

<p>Neelie Kroes az Európai Bizottság (EB) versenypolitikáért felelős tagja szerda délelőtti, brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Microsoftot piaci fölényével való visszaélés miatt 899 millió euró (235 milliárd forint) büntetéssel sújtják.</p>

A szoftvercég Brüsszel szerint indokolatlanul magas összeget kért versenytársaitól azokért a dokumentációkért, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a windows operációs rendszerhez illeszkedhessenek programjaik.

Brüsszelt a jelek szerint nem hatotta meg a Microsoft minapi bejelentése, hogy felteszi az internetre azokat az adatokat, amelyekre a szoftverfejlesztőknek szükségük van. Steve Ballmer, a cég főnöke a múlt héten ígérte meg, hogy a Vista és az Office 2007 forráskódját ingyen nyilvánosságra hozzák.

Kroes szerdán kijelentette: "Nem fogadom el, ha valaki csak ígérget, de nem tartja magát ezekhez. Négy alkalom is lett volna arra, hogy észre térjen a vállalat; remélem, most majd bizonyít, hogy komolyan gondolja".

A büntetés mértéke akár másfél milliárd euróra is rúghatott volna, de ennek most csak a 60 százalékát vetették ki. A bírság kiszabásánál figyelembe vették a brüsszeli első figyelmeztetés óta eltelt időt, továbbá az óriáscég éves forgalmát, és hogy "visszaeső".

A Microsoft kálváriája évek óta tart: az EB 2004-ben bírságolta első alkalommal, eddig - a mostanit is beleértve - összesen 1,676 milliárd euróra (433 milliárd forintra) büntette az amerikai vállalatot

A Microsoft az Európai Bíróságnál keresett elégtételt, ám a z EU bírósága az EB-nek adott igazat.

A pénz az EU közös költségvetését gazdagítja, vagyis ennyivel kevesebbet kell befizetniük a tagállamoknak.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!