mozi

2012.07.02. 12:41

Fliegauf Bence filmjét is nevezték a Lux-díjra

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Fliegauf Bence Csak a szél című, Berlinále-nagydíjas alkotása is ott van az Európai Parlament (EP) Lux-díjáért versengő filmek listáján, amelyen összesen tíz mozgókép szerepel.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Fliegauf Bence Csak a szél című, Berlinále-nagydíjas alkotása is ott van az Európai Parlament (EP) Lux-díjáért versengő filmek listáján, amelyen összesen tíz mozgókép szerepel.

 

A filmek címét az EP képviseletében Oldrich Vlasak hozta nyilvánosságra a 47. Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Magyar Filmunió.

A kiválasztott tíz film között szerepel még a Miguel Gomes rendezte Tabu című portugál-német-francia-brazil koprodukció, Joachim Lafosse munkája, az A perdre la raison, a Barbara című német alkotás Christian Petzoldtól, Paolo és Vittorio Taviani filmje, a Cesare deve morire, az Anca Damian rendezte lengyel-román koprodukció, a Crulic – drumul spre dincolo, Aida Begic filmje, a Djeca, amely bosnyák-német-francia-török együttműködésből valósult meg, az olasz-francia Io sono Li című film Andrea Segrétől, Ursula Meier Nővér (L enfant d en haut) című, francia-svájci koprodukcióban készült alkotása, valamint a francia Louise Wimmer című film Cyril Mennegun rendezőtől.

A Lux-díjat 2007-ben alapította az Európai Parlament a film- és a kreatív művészet támogatására. Az elismerésről a képviselők döntenek. A tíz jelöltből július végén választják ki azt a hármat, amelyet a velencei filmfesztivál különprogramjában, majd az Európai Unió 27 tagállamában is műsorra tűznek ősszel. Mindhárom filmet feliratozzák az unió 23 hivatalos nyelvén, elősegítendő a film forgalmazását Európa-szerte. A 2012-es Lux-díjat, amely biztosítja a nyertes film promócióját is, november 21-én adják át Strasbourgban.

A Csak a szél című filmet vasárnap mutatták be először Franciaországban a Paris Cinema filmfesztivál versenyprogramjában és a napokban műsorra tűzi a Karlovy Vary-i filmfesztivál is. A magyar-német-francia koprodukcióban készült filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa közötti romaellenes merényletsorozat inspirálta. A film egy cigány család egyetlen - végül tragédiába torkolló - napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig.

 

 

pmg ksb kpt

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!