Magyarország

2019.03.06. 15:05

NMHH: kevesebb lett, de továbbra is aggályos a káros tartalom a Való Világban

Budapest - A korábbi évadokhoz és a mostani szezon kezdetéhez képest is kevesebb káros tartalom jelent meg az RTL II-n futó Való Világ-szezon második felében, de ezeknek a műsor elején észlelt kimagasló száma továbbra is aggodalomra ad okot - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

Budapest - A korábbi évadokhoz és a mostani szezon kezdetéhez képest is kevesebb káros tartalom jelent meg az RTL II-n futó Való Világ-szezon második felében, de ezeknek a műsor elején észlelt kimagasló száma továbbra is aggodalomra ad okot - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

Az olyan, gyermekekre káros tartalmak, mint a trágárság, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás előfordulását vizsgáló barométerük szerint a kilencedik évadban már "csak" kétpercenként hangzott el durva kifejezés.

Az NMHH idén is heti rendszerességgel vizsgálta a Való Világ powered by Big Brother műsor 22 óra utáni összefoglalóit és a BeleValóVilág powered by Big Brother című éjszakai kísérőműsort. Az előző nyolc évad tapasztalatai szerint a "VV-barométer" hat változó - a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás - alapján vizsgálta a műsort.

A tavaly november 4-én indult széria első hat hetében kiugróan sok trágár kifejezés hangzott el a műsor összefoglalóiban: a második héten 306, a harmadikon 299 - vagyis nagyjából percenként hagyták el obszcén kifejezések a villalakók száját. A széria második felében észrevehető arányban, mintegy felére csökkent ezek előfordulása.

Az előző, 2016-ban sugárzott szériához képest jelentősen, több mint ezerrel kevesebb trágárságot tartalmazott a sorozat: az összes összefoglalót tekintve 3579 helyett 2438-at. Két évvel ezelőtt, a nyolcadik évadban nem volt olyan adáshét, amelyben száznál kevesebbszer káromkodtak volna.

Az éjszakai kísérőműsor is ijesztő kezdő adásokat produkált az új szériában: az első héten 90 alkalommal hangzott el káromkodás, a második héten 149-szer. A sorozat második felében a legmagasabb esetszám már csak 27 volt, ugyanakkor a szex és az erotika is kiugróan gyakran jelent meg az adások első három hetében.

Az összefoglalókban az első héten 97, a másodikban 122, a harmadikban pedig 59 alkalommal bukkant fel ilyen típusú tartalom. Az első héten volt olyan adásnap, amikor 34 alkalommal volt utalás vagy konkrét erotikus tartalom a műsorban - írták, jelezve, hogy ez másfél perces átlagot jelent.

A Való Világ 8 összefoglalóiban is az első három hét adta a legmagasabb számokat a kategóriában, de akkor a problematikus elemek jóval ritkábban fordultak elő: 49, 34 és 46 alkalommal. A legutóbbi évadban a számok az esti és az éjszakai műsor esetében fokozatosan csökkentek az évad közepe felé haladva, majd a hetedik héttől meredeken visszaestek.

A kutatás szerint a direkt és indirekt alkoholfogyasztás megjelenése az egész évadban szembetűnően alacsony volt. Az összefoglalókban az alkoholfogyasztást mutató képsorok száma az első hét kivételével 12 alatt volt, míg az éjszakai műsorban például november 4. és január 5. között egyáltalán nem volt ilyen jelenet.

Ez a trend jelentős csökkenés a 2016-os számokhoz képest, akkor 361 alkalommal mutattak be ilyen típusú tartalmakat az esti összefoglalókban, míg két évvel később ez a szám nagyjából az ötödére csökkent (66 eset). Mindkét szériában a nyitóhéten mutatták a legtöbb ilyen problematikus képsort: 2016-ban 56-ot - szűk ötpercenként -, míg 2018-ban mindösszesen 15-öt, vagyis nagyjából negyedóránként egyet.

Az italozásra utaló vagy azt pozitív színben feltüntető jelenetek aránya szintén elenyésző volt, az összefoglalókban húsznál, az éjszakai műsorokban négynél kevesebb - ez alól az összefoglaló első hete jelentett kivételt több mint negyven megjelenéssel. 2016-ban a heti 21 volt a legmagasabb esetszám; a heti átlag akkor 13,3 volt a mostani 9,1-hez képest - állapította meg az NMHH.

Bár a nemrég véget ért sorozatban az aggályos tartalmak előfordulása folyamatosan csökkent, a széria elején észlelt kimagasló számuk továbbra is aggodalomra ad okot, főleg annak tükrében, hogy a Való Világ kilencedik évadának nézettségi mutatói még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabbak - áll az összegzésben.

Az NMHH közölte: a barométerrel a tudatos médiafogyasztás fontosságát és az aggályos, káros tartalmak jogszabályokon túlnyúló, ártalmas hatását kívánja bemutatni. A részletes adatsorok az NMHH honlapján elérhetőek. A részletes adatsorok az NMHH honlapján elérhetőek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!