Magyarország

2019.02.14. 07:39

Idén a rózsaszín hódít Valentin-napon

Debrecen - Romantikus vacsora, vörös rózsa, csoki, szívecske formájú párna – Bálint-napon, nem csak a Bálintoknak.

Debrecen - Romantikus vacsora, vörös rózsa, csoki, szívecske formájú párna – Bálint-napon, nem csak a Bálintoknak.

Február 14. a szerelmesek napja, mely Szent Valentinus nevéhez kapcsolódik. A Valentin-nap eredete ókori római gyökerekre nyúlik vissza, azonban a mai jelentéstartalom a 14. században alakult ki, Magyarországra a 20. század végén többszörös módosítással jutott el a Bálint-napi ünnep.

– Az eredet felderítését nehezíti, hogy három Szent Valentinus, vagyis Bálint volt az ókorban. Egyesek szerint az egyiket, egy római papot február 14-én végezték ki. Feltehetően hozzá kötődik ez a nap, ugyanis szokása volt, hogy a római jegyespárokat a saját kertjéből szedett virágcsokorral ajándékozta meg. De nemcsak a szerelmesek, hanem a jegyesek, az ifjú házasok, valamint az epilepsziások és a hasfájósok védőszentje is Szent Valentinus volt – elevenítette fel a legendát Seres László történész. – A Valentin-napnak – sok más ünnephez hasonlóan – kereszténység előtti gyökerei (is) vannak. Az ókori Rómában február közepén tartották a lupercaliát, Lupercusnak, a nyájak istenének ünnepét. Termékenységünnep volt, amikor a római fiúk meztelenül futkostak a város utcáin. Ezt szelídítette meg a kereszténység, amikor ráültette a Bálint-napot – mondta a történész.

Szerelmes üdvözlőlapok

A Valentin-nap a 14. században került kapcsolatba a szerelmesekkel, legalábbis Angliában, ebből az időszakból szerelmes üdvözlőlapok maradtak fent. A szokás tovább élt, a 19. században átkerült Észak-Amerikába angol bevándorlók révén, onnan terjedt el az ezredfordulón nálunk is, a szerelmesek napjaként, mely összefonódott az ajándékozással, a szeretet tárgyakkal, virággal való kifejezésével.

– Egyesek szerint 14. századi angol szokás a virág ajándékozása. Mások úgy vélik, a második világháború utáni Németországra vezethető vissza. Az, hogy egyébként ki mit vesz a szerelmének, valószínűleg mindig az illető pénztárcáján és hozzáállásán múlik. Van, aki megelégszik szimbolikus ajándékkal, mások ékszert szeretnének, és kapnak is. Különbözőek vagyunk, emiatt máshogyan fejezzük ki a szeretetünket és igényeljük azt, hogy kimutassák irántunk a szeretetüket – hangsúlyozta Seres László.

Dobozok és csokrok

A legtöbb férfi ezen a napon vörös rózsával lepi meg kedvesét, azonban évről évre jelennek meg újabb trendek.

– A vörös rózsa klasszikus, de azt tapasztalom, hogy idén nagyon keresik a pasztellszínvilágot, a rózsaszínt is. Régebben a csokrok voltak a legkeresettebbek, most jobban szeretik a dobozokat, és mindig akarnak valami különlegességet. Idén nagyon trendi az örök rózsa, amely egy különleges eljárással tartósított rózsafej, évekig megőrzi a szépségét – osztotta meg tapasztalatait Demeter Éva debreceni virágkötő.

Ilyenkor drágább a rózsa

Február 14-én rendszerint csúcsforgalom van a virágboltban; bár sokan megrendelik előre az ajándékba szánt virágot, mégis szép számmal akadnak „beeső” vásárlók. Erre az üzleteknek is fel kell készülniük, a heti átlagos vörösrózsa-mennyiség hatszorosát rendelik ilyenkor. – Többféle vörös rózsát használunk, prémiumkategóriás az ecuadori, nagyobb fejű rózsa, ami tartósabb, akár két hétig is gyönyörű. A rövidebb szárú, kisebb fejű rózsákat Kenyából és Etiópiából rendeljük – mondta el Demeter Éva.

A rövidebb szárú rózsák darabára 6-700 forint körül mozog, a hosszabb szárú prémium rózsák szála pedig 1000-1200 forintba kerül Valentin-napra. Majdnem duplájára felmegy ilyenkor ennek a virágnak ára, hiszen a beszerzési ár is megkétszereződik ebben az időszakban.

- Kiss Dóra -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!