Magyarország

2018.03.27. 14:01

Nyuszistop a húsvéti ünnepekre

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha az ember magához vesz egy élőlényt, akkor egyúttal kötelezettségeket és feladatokat is vállal.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha az ember magához vesz egy élőlényt, akkor egyúttal kötelezettségeket és feladatokat is vállal.

Húsvétkor, a nagy vásárlási forgatagban sokan felelőtlenül élő állatokat vásárolnak gyermekeik számára ajándékba. Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Elmúlik a csillogás

Sokan gondolják úgy, hogy ha a gyerek húsvétra kap egy nyulat, akkor az aranyos kis szőrgombóc majd boldoggá teszi őt és jól eljátszogat vele, mindemellett pedig addig se a szülőt nyaggatja. Azonban a nyúl nem játék, nem lehet ölelgetni, cibálni, puszilgatni. Annak az élőlénynek nyugalomra van szüksége, megvannak a saját, fajára jellemző szükségletei és igényei, amiket ha nem biztosítanak a számára, akkor könnyen meghalhat. A kedves füles vagy kiscsibe – ami nagypénteken a szőnyegen fickándozott – kedd után már csak unott teherként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak a táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék, bűz. Szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is.

Ráadásul büntetik

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt évek folyamán az ilyen „szezonális élőlényektől” való megszabadulás kapcsán számos megbotránkoztató esettel találkoztak. Amellett, hogy dobozba zárva, az út szélére dobják ki azokat, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy egész életében etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha kiteszik, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Ráadásul Magyarországon ez már régóta bűncselekménynek számít, a törvény kimondja, hogy ezért akár letöltendő börtön is kapható. A felelős gazdi az állat egész életére gondol, amikor megvásárolja. De dönthet másképp: ajándékozzon plüssfigurákat, játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Amennyiben semmilyen más jó megoldást nem talál a család nincs, húsvét után egy hónapig díjmentesen leadható náluk minden megunt tapsifüles. Az állatvédőkkel a www.ebangyal.hu internetes honlapon lehet felvenni a kapcsolatot.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!