Magyarország

2017.05.18. 13:59

Bosszúból forrázta le saját kislányát, maradandó sérüléseket okozott neki (18+)

Jánoshalma - Beismerte a gyanúsításban közölteket az a férfi, aki 60 fokos, forró zuhany alá tartotta a gyermekét. A Zsaru Magazin cikke.

Jánoshalma - Beismerte a gyanúsításban közölteket az a férfi, aki 60 fokos, forró zuhany alá tartotta a gyermekét. A Zsaru Magazin cikke.

Nem volt családi harmónia K. Zoltán (38) jánoshalmi otthonában. A férfi együtt élt élettársával, annak három – 4, 6 és 8 éves – lányával, valamint két közös gyermekükkel, egy hat hónapos és a két és fél éves lánnyal. Alkalmi munkákból éltek, kevés volt a pénz, házuk is félkész állapotban volt. Mindennaposak voltak a veszekedések. Január 21-én este K. Zoltán gyógyszert szedett és ráivott, majd amikor párja nem tudott elszámolni azzal, hol járt napközben, gyermekei szeme láttára megverte. Az asszony a további ütlegelések elől éjfél után elment otthonról, párja egy ideig kergette, de aztán feladta, hazament. Másnap 6 órakor ment élettársa után a rokonokhoz, hogy jöjjön haza, valami baj van a 2,5 éves kislánnyal.

– A hozzátartozók is átmentek K.-ék házába, az egyik családtag hívott mentőt – lapozott bele a jegyzőkönyvekbe Bogdány Gyula alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetője.

Az orvosoknak újra kellett éleszteniük a sokkos állapotban levő gyereket, aki a ház fürdőszobájában, a zuhanytálcán kuporgott. Felsőteste, feje tele volt égési, forrázásra utaló sérülésekkel.

Budapestre, speciális égési osztályra szállították. Az orvosszakértők szerint felsőtestét és fejét felülről érte forró víz, maradandó károsodást szenvedett, nem csak a bőre károsodott, a veséje is. Első lépésben ismeretlen tettes ellen indítottunk eljárást, életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanúja miatt, ám a nyomozás közben beszerzett információkra alapozva később változott a minősítés.

Amikor a család szerint „szerencsétlen baleset” történt, egy felnőtt volt csak otthon, az apa. K. Zoltán azt állította, 5 órakor kiment fát vágni, mérges volt, nem tudott aludni, sírtak a gyerekek az anyjuk után. Kintről hallotta meg a kislány sikoltását, a gyermeket a zuhanyfülkében találta felhólyagosodott testtel.

Bogdány Gyula alezredes | Fotó: Erdei Mihály, rendőrség

– Bár a rokonok magukkal és velünk is megpróbálták elhitetni, a gyermek maga okozta a balesetet, a pontos és alapos bűnügyi helyszínelői munka mérései ezt kizárták – folytatta az alezredes. – A zuhany csapja több mint egyméteres magasságban volt, a csaptelepet, ha fel is éri nyújtózkodva egy ekkora gyermek, nem tudja működésbe hozni. A zuhanyrózsa eredeti helye még magasabb, 140 centi, azt végképp nem érhette el. Ha épp lent is volt a tusolófej, 60 fokos víz jött ki belőle folyamatosan, felülről. A felnőtt kéznek is irritáló, égető érzés miatt a kicsi gyorsan eldobta volna a zuhanyt. A testfelület 50-55%-ára kiterjedő, II. fokú égési sérülést nem okozhatta önmagának. Ezt később az orvos szakértői vélemény is alátámasztotta.

A felsőteste és a feje sérült meg, ha saját maga okozza a balesetet, a lábaira is folyt volna a forró vízből, ez is arra utalt, valaki más engedte hosszasan a gyermek testére a forró vizet.

További mérések, a zuhanyfülke vizsgálata miatt a zsaruk újra kimentek a jánoshalmi házhoz, ott azonban február 8-án már semmi nem volt. K. Zoltán szétverte a zuhanyzót. Állítása szerint a rombolást a rossz emlékek és egy újabb baleset elkerülése miatt végezte. Szerencsére az első helyszíni szemle adatai alapján rekonstruálni tudtuk a történteket, a technikusok még azt is feljegyezték, hány liter, hány fokos víz volt a tartályban.

A zsaruk egy időgrafikont állítottak fel: mikor, ki tartózkodhatott a lakásban. Eszerint csak az apa és a gyerekek lehettek bent a sérülés idején. A nagyobb gyermekeket pszichológus szakértő is meghallgatta, aki azt állapította meg, a kicsik tartanak K. Zoltántól, közvetlen átélésen alapuló, élményszerű elmondásuk szerint az apa vitte a zuhanyzóba a kislányt. Ő volt az anyjuk kedvence. Azt gondoltuk, talán egy mosdatás lehetett a baleset alapja, ahol egyértelmű a felnőtt gondatlansága. Keller Éva professzor, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet vezetőjének szakvéleménye szerint a fentről, hosszabb ideig a gyerek testére irányuló forró vízsugár minden kétséget kizáróan csak más közreműködésével okozhatott ilyen mérvű sérüléseket.

A szakértői véleményekre alapozva május 3-án hallgatták ki az előállított apát. K. Zoltán vallomást tett. Mint mondta, meg is könnyebbült, hogy végre kibeszélhette titkát. Ő vitte a gyermeket a zuhany alá, tudta, mit tesz vele. A férfi mérges volt élettársára, rajta akart bosszút állni azzal, hogy közös gyermekükben kárt okoz. Felfogta, hogy a csöppség meg is halhat a forrázásban. Erővel tartotta a kislányt a víz alá. A fájdalmában ordító gyermek védekezésül maga alá húzta a lábát, azért nem érte víz az alsó végtagokat. Látta, hogy a kislánya szenved, de nem érdekelte, bosszúja vezérelte. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 14. életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a gyanúsítottat, akinek a bíróság május 5-én elrendelte előzetes letartóztatását. A kislány évekig tartó utókezelésre szorul. A család valamennyi gyermekét kiemelték a veszélyes családi környezetből, és nevelőszülőknél helyezték el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!