Magyarország

2013.05.31. 12:53

Pedagógusnapon demonstrálnak érdekvédők a szaktárca előtt

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Vasárnap, pedagógusnapon demonstrál a köz- és felsőoktatás átalakítása és a köznevelési törvény ellen hét pedagógus és civil szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a fővárosban.

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Vasárnap, pedagógusnapon demonstrál a köz- és felsőoktatás átalakítása és a köznevelési törvény ellen hét pedagógus és civil szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a fővárosban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: azt látják, hogy azok a rendelkezések, törvények, amelyek az oktatás területén születtek, nem abba az irányba viszik az országot, amelyet korábban a kormány meghatározott, azaz a gazdasági és társadalmi felemelkedés felé.

Mendrey László szerint nem olyan fiatalok kerülnek ki az iskolapadból, akiknek a tudása hasznosítható és konvertálható lenne a munkaerőpiacon. Ez pedig komoly gondot okoz az ország további fejlődése szempontjából.

Jelezte: a vasárnapi demonstráción petíciót adnak át, amelynek részletein most dolgoznak. A kiosztott szórólap szerint a köznevelési törvény szeptemberi életbelépése állandósuló forráskivonást, a gyerekek számára már az óvodáskortól nehezedő feltételeket, a nehéz helyzetben lévők végleges leszakadását jelenti.

Neubauer István, a Szülői Hálózat képviselője az MTI-nek azt mondta: azért támogatják az akciót, mert normális esetben a szülőknek az iskolákban minden eszközük meglehetne arra, hogy felemeljék szavukat, és azok az intézmények, amelyek arra szolgálnak, hogy a szülők visszajelzéseit beépítsék, működnek.

Az elmúlt három évben ezek az intézmények fokozatosan megszűnnek, visszafejlesztik őket - tette hozzá, bírálva a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozását. Közölte, szeretnék, ha a döntéseket ismét a korábbi szinteken hoznák.

Máté András egyetemi docens, az Oktatói Hálózat tagja kiemelte: azért támogatják a pedagógusnapi demonstrációt, mert szerintük az oktatás szűkítése, a minőségi, konvertálható tudáshoz való hozzájutás megnehezítése folyik.

Ennek csak eszközét jelentik az elvonások és a szervezeti átalakítások - mutatott rá.

Füzessi Károly, a Hallgatói Hálózat aktivistája arról beszélt, hogy az oktatás - és azon belül a felsőoktatás - az egész ország közös ügye. Nem hagyhatják azt, amit a pedagógusokkal, az egyetemi oktatókkal, hallgatókkal tesznek, szerinte az "az egész ország kárára van". Kifejtette: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter "ráterhelte" az elvonások nagy részét a felsőoktatásra, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár pedig a közoktatás túlzott centralizációját valósítja meg, ellehetetlenítve a területet.

A sajtótájékoztató alatt Füzessi Károly közölte: a Hallgatói Hálózat aktivistái bementek az Emberi Erőforrások Minisztériumába, hogy "leváltsák annak jelenlegi vezetését."

A hallgatók "ügyfélszolgálatot" is nyitottak, ahol az érdeklődők panaszait, kérdéseit és javaslatait várják "a minisztérium további működésére vonatkozóan" - tette hozzá.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!