Magyarország

2013.04.22. 16:41

Újságírói díj a pszichiátriai problémákkal küzdők bemutatásáért

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Nagy Ildikó, a Vas Népe és Nagy Zsuzsanna, az Elitmed újságírója vehette át idén az Antistigma-díjat a pszichiátriai problémákkal küzdők bemutatásáért.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Nagy Ildikó, a Vas Népe és Nagy Zsuzsanna, az Elitmed újságírója vehette át idén az Antistigma-díjat a pszichiátriai problémákkal küzdők bemutatásáért.

A Nyitnikék - Magyar Antistigma Kezdeményezés harmadik alkalommal ítélte oda az elismerést azoknak az újságíróknak, akik objektív ábrázolásukkal, a tényekhez ragaszkodó, de empatikus megközelítésükkel sokat tettek a pszichiátriai problémákkal küzdők pozitívabb megítéléséért - közölte az Ébredések Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A kezdeményezéshez csatlakozott civilek és magánemberek minden évben azokat a szakembereket díjazzák, akik segítő kezet nyújtanak egy meg nem értett csoportnak, áttörnek a társadalom építette sztereotípiák falán és eredeti ábrázolásmódjukkal lehetővé teszik, hogy az olvasók újragondolják elképzeléseiket egyes pszichiátriai problémákról.

Nagy Ildikó, a Vas Népe újságírója Intapusztára - Benedek István dokumentum-regénye, az Aranyketrec helyszíne - tett látogatását örökíti meg. Az "Itt nem betegek, hanem emberek vannak" című cikk bemutatja azt a mélységes emberséget, amely a gyógyítás lényegi eleme.

Nagy Zsuzsanna orvosoknak, egészségügyi szakembereknek szóló írásai segítenek a szakmai körökben előforduló diszkrimináció csökkentésében. Az újságíró a szakemberek megkérdezése mellett néha civileket is megszólaltat, átfogóan és személyközpontúan kezeli a mentális betegségeket és az azzal élőket.

A díjakat a IX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián adták át Budapesten.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!