Magyarország

2013.04.26. 14:50

Átvette az EMIH az egykori Arany Alkony otthonokat

Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) - Ünnepélyesen átvette az egykori Arany Alkony, azóta Olajág Otthonok működtetését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pénteken.

Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) - Ünnepélyesen átvette az egykori Arany Alkony, azóta Olajág Otthonok működtetését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pénteken.

Köves Slomó vezető rabbi a zuglói otthonban tartott sajtótájékoztatóján jelezte: a zsidó és a keresztény kultúrában is fontos érték az idősek, szépkorúak tisztelete. Ismertette, hogy a nehéz helyzetbe lévő otthon lakói másfél éve vették fel velük a kapcsolatot, s az április 1-jén zárult folyamatban sok minden végére pontot tehetnek. A legfontosabb eredménynek nevezte, hogy sikerült megszüntetni, hogy az épületek tulajdonosai és fenntartója külön személyek legyenek, mert korábban emiatt nem volt világos a felelősség kérdése, és kiszolgáltatottak voltak az ott élők.

A vezető rabbi azon reményének adott hangot, hogy a következő hónapokban, években nemcsak a nyugalmat tudják garantálni, hanem további fejlődést, a körülmények javítását az intézmények több mint 1300 lakója számára.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott arról beszélt: az összefogás, szeretet, önzetlenség eredménye az a másfél éves munka, amely után egy zűrös és már-már csőd közeli helyzetbe kerülő intézmény újra ki tud virulni.

Felidézte, hogy a kormányhivatal 2012-ben szembesült azzal, hogy az intézmény egyre kevésbé teljesíti a vállalt kötelezettségeit, és súlyos működési zavarok léptek fel. Ekkor döntöttek úgy, hogy elébe mennek a csődnek és tárgyalásokat kezdenek - tette hozzá, jelezve, hogy a folyamat lezárulta után az időseknek nem kell elköltözniük, megmaradnak a korábbi a szolgáltatások, és minden érintett biztonságban érezheti magát.

A Fővárosi Szociális és Gyámhivatal 2012. április 1-i hatállyal vonta vissza az Arany Alkony Idősek Otthonai működési engedélyét, ennek fő indoka az volt, hogy a fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió és a tulajdonosok, a Medicatus cégcsoport között nem jött létre ingatlanbérleti jogviszony. Ezzel 840 idős ellátása vált bizonytalanná.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!