Magyarország

2013.04.05. 17:01

Árvíz/belvíz - Már 22 ezer hektár az elöntött terület a Felső-Tisza vidékén

Nyíregyháza, 2013. április 5., péntek (MTI) - Már több mint 22 ezer hektárt borít belvíz a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2013. április 5., péntek (MTI) - Már több mint 22 ezer hektárt borít belvíz a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.

Bodnár Gáspár elmondta: a csütörtöki adatokhoz képest 6 ezer hektárral nőtt az elöntött terület.

Az igazgatóság tizenegy belvízi szakaszán van érvényben első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség, a települések közül Újfehértón jelenleg elsőfokú, Nyíregyháza egyes területein, Kótajban, Nagyecseden, Gávavencsellőn és Magosligeten másodfokú készültség keretében végzik az önkormányzatok a területek belvízmentesítését.

A vízügyi szervezet tizenhárom szivattyútelepe folyamatosan üzemel, ezek több mint 1,9 millió köbméter belvizet emeltek át a főbefogadókba - tette hozzá az igazgató.

A térség folyóin folytatódott az árhullámok levonulása: a Tisza az országhatáron túli szakaszán apad, hazai területen viszont még végig árad. Vásárosnamény és Gávavencsellő között továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn - ismertette Bodnár Gáspár.

A Túron még mindig a legenyhébb riasztás van érvényben, a Kraszna egyik szakaszán harmadfokú, máshol másodfokú a készültség. A Lónyay-főcsatorna árad, Kótaj és Berkesz között másodfokú, Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültséget tart a vízügyi igazgatóság.

A Szamos és a mellékfolyóinak külföldi és a hazai szakaszain egyelőre nincs készültség, annak ellenére, hogy a sok csapadék miatt egy nap alatt csaknem két métert emelkedett a folyó vízszintje.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!