Magyarország

2013.03.11. 15:00

OGY - Az MSZP nem vesz részt a parlament ülésén

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Távol marad az MSZP a parlament hétfői ülésétől, így tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Távol marad az MSZP a parlament hétfői ülésétől, így tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető.

A szocialista politikus újságíróknak azt mondta: az alkotmányosság látszata is megszűnik, ha a kormánypárti többség elfogadja a tervezett alkotmánymódosítást.

Szerinte az alaptörvény megváltoztatásának egyik célja, hogy a Fidesz mindenkin - így az alkotmánybírókon, a röghöz kötés ellen tiltakozó diákokon és a kampánylehetőségek korlátozásával az ellenzéken is - bosszút álljon, aki nem a kormányoldal elvárásainak megfelelően döntött vagy viselkedik, a másik pedig újabb gesztust tenni a szélsőjobboldali szavazóknak. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormányoldal ellenségként tünteti fel az Európai Uniót, figyelmen kívül hagyja az uniós elveket, szabályokat és a brüsszeli aggályokat.

Kitért arra is, hogy az alkotmány módosítása tovább fogja csökkenteni a Magyarországgal szembeni befektetői bizalmat.

Mesterházy Attila elmondta, kevés eszközük van a tiltakozásra, ezért döntöttek úgy, hogy képviselőik egész nap távolmaradásukkal tüntetnek, s közülük csak Tóbiás József frakcióvezető-helyettes megy be az ülésterembe, hogy a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva ismertesse az MSZP álláspontját.

Hozzátette: előzőleg az alkotmányügyi bizottságban eredménytelenül próbálták meggyőzni a Fidesz-KDNP-t a hétfőre tervezett alkotmánymódosítás elhalasztásáról, a kormánypártok pedig nem járultak hozzá a házbizottság összehívásához, ahol ugyanezt kezdeményezték volna a szocialisták.

Mesterházy Attila azt mondta: Magyarországon mára egy új önkényuralmi rendszer, parlamenti diktatúra épült ki, amely azonban abban nem különbözik más önkényuralmaktól, hogy egyetlen ember, Orbán Viktor akarata érvényesül.

A mostani alkotmánymódosítás miatt mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy "egy ember torz világképe, egy vezető politikus torz Magyarország-képe milyen válságba sodorhatja a nemzetet, milyen károkat okozhat Magyarországnak" - jelentette ki. Hozzátette: Orbán Viktor minden lépésével igyekszik igazolni vízióját, még akkor is, ha Magyarország, a magyarországi fejlesztések lényegében kizárólagos forrását jelentő Európai Unió és a világ nem olyan, amilyennek hirdeti.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja az MTI kérdésére a sajtótájékoztatón azt mondta: bár az alkotmányjogászok között vita van arról, hogy az államfőnek van-e lehetősége megvétózni az alkotmánymódosítást, Sólyom László volt köztársasági elnök "ütős érvet" hozott arra, hogy Áder Jánosnak nemcsak lehetősége, hanem egyenesen erkölcsi kötelessége, hogy ne írja alá azt.

Mesterházy Attila mindazonáltal elmondta: felkérik Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, hogy ha hatályba lép az alaptörvény-módosítás, kérjen arról normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!