Magyarország

2013.03.05. 10:58

Klubrádió kontra médiatanács - A bíróság hatályon kívül helyezte a hatóság legutóbbi határozatát

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg.

Az ítélet ellen már nem lehet fellebbezni. A bíróság az indoklásában kifogásolta, hogy a médiatanács még nem hozott egyértelmű döntést a pályázati eljárás végeredményéről.

A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan megújított, hatvannapos engedéllyel, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt.

A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta.

A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt a nyertes tekintetében hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban – például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét – hatályban hagyta.

Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió – egyedüliként – ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben. A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a médiatanács az ügyészséghez fordult, amely - a tanács tájékoztatása szerint - lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt

A bíróság erről a határozatról február 18-án folytatta le az eljárást, azonban ítéletet csak hétfőn hirdetett. Ennek indoklásában kimondta, hogy a médiatanács továbbra sem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem hozott a médiatörvénynek megfelelően a pályázati eljárást befejező érdemi döntést, nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

A médiatanácsnak a bíróság szerint arra sem lett volna lehetősége, hogy visszavonja korábbi határozatát a pályázat érvényességéről, tekintettel a korábbi bírósági döntésre és arra, hogy első, érdemi határozatát egyszer már módosította. Az indoklás szerint az olyan hatósági gyakorlat, amely a döntés szorosan összefüggő rendelkezéseit külön-külön vizsgálná, a hatóság saját hatáskörben történő hivatalbóli döntés-felülvizsgálati jogosultságát parttalanná tenné.

A bíróság a Klubrádió érveléséből részben alaposnak tartotta azt is, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!