Magyarország

2013.03.11. 17:58

Handó Tünde: sikertörténet a Nyitott bíróság program

Pécs, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Sikertörténetnek nevezte a középiskolások jogi ismereteinek bővítését célzó Nyitott bíróság programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Pécs, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Sikertörténetnek nevezte a középiskolások jogi ismereteinek bővítését célzó Nyitott bíróság programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Handó Tünde a Pécsi Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón elmondta: a tavaly indult programra eddig száznál is több iskola jelentkezett, a rendezvények megtartásában pedig több mint kétszáz bíró és bírósági titkár működött közre. Hozzátette, hogy a középiskolák mellett a bíróságokat már az általános iskolák is "ostromolják", mert ott is igénylik a jogi ismeretterjesztést.

Az OBH elnöke utalt arra, hogy a Nyitott bíróság a gyermekközpontú igazságszolgáltatás európai uniós projektje, annak keretében a diákok osztályfőnöki órák, próbatárgyalások és bírósági séták alkalmával ismerkedhetnek a jogrendszerrel, az ítélkezés folyamatával, a bírósági intézményekkel.

Handó Tünde szerint elvárható, hogy Magyarországon a fiatalok, de az idősebbek is a mostaninál sokkal tájékozottabbak legyenek a jog terén. Nem engedhető meg, hogy amerikai filmekből jobban ismerjék az amerikai jogrendszert, mint a saját hazájukét - jelentette ki.

Úgy vélte, a Nyitott bíróság program alkalmat ad arra, hogy a diákok megtapasztalják, a bíráknak milyen nehéz döntést hozniuk, mennyi mindent kell mérlegelniük. A foglalkozások ezen kívül erősítik a jogkövető magatartást és azzal, hogy megmutatják a jogok és kötelességek határait, erősítik a fiatalok tudatosságát.

Az OBH elnöke a sajtótájékoztatón elismerően szólt a Pécsi Törvényszék munkájáról. Mint mondta, a törvényszék élen jár az ítélkezés időszerűségét illetően: az egyes járásbíróságokon az ügyek 81 százaléka, a Pécsi Törvényszéken az elsőfokú perek 66 százaléka fejeződik be fél éven belül, amely kiemelkedő eredmény.

"Azok a jogkereső polgárok, akik a Pécsi Törvényszék valamelyik bíróságához fordulnak, reménykedhetnek abban, hogy ügyükben más bíróságokkal összehasonlítva hamarabb születik ítélet, a vitájuk könnyebben rendeződik" - fogalmazott.

Wirth Béla, a Pécsi Törvényszék elnöke arról szólt, Baranyában tavaly 18,2 százalékkal csökkent a peres ügyhátralék, és nőtt a bírósági ítéletek elfogadása azzal, hogy jelentősen csökkent a fellebbezések, valamint a jogerős döntések ellen benyújtott rendkívüli felülvizsgálati indítványok száma.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!