Magyarország

2013.03.12. 17:54

Felvonulással ünneplik Szent Patrik napját Budapesten is

Budapest, 2013. március 12., kedd (MTI) - Több mint ezer résztvevőt vár az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület március 17-én az általa szervezett budapesti Szent Patrik napi felvonulásra. Az ír nemzeti ünnephez minifesztivál is kapcsolódik, amely már csütörtökön elkezdődik.

Budapest, 2013. március 12., kedd (MTI) - Több mint ezer résztvevőt vár az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület március 17-én az általa szervezett budapesti Szent Patrik napi felvonulásra. Az ír nemzeti ünnephez minifesztivál is kapcsolódik, amely már csütörtökön elkezdődik.

Mark Downey, a fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön a Gift of the Gab (A rizsázás tudománya) című verseny döntőjével kezdődik meg a Szent Patrik napi fesztivál a budapesti New Orleans Music Pubban este hét órától.

A programkínálatból kiemelte a Toldi moziban tartandó "mini filmfesztivált" pénteken, a rendezvény keretében két rövidfilmet láthat a közönség, valamint Kirsten Sheridan Dollhouse című alkotását. Szombaton gálavacsorát is tartanak ír ételekkel és italokkal.

A vasárnapi felvonulás fél egykor kezdődik, a menet 14 órakor indul az Erzsébet téri Akvárium Klubba, ahol ír zene, tánc, ételek, italok várják az érdeklődőket. Mark Downey kiemelte, hogy az idén 10-20 ír farkaskutya is színesíti a parádét. Mint fogalmazott, az ebek felvonulása látványos lesz, hiszen az ír farkaskutyák a faj legnagyobbjának számítanak, marmagasságuk átlagosan 80 centiméter.

A főszervező megjegyezte, a menet élén az ír nagykövet és Írország több hivatalos küldötte fog haladni. A rendezvény célja az ír kultúra népszerűsítése, az ír hagyományok ápolása. Bár évről-évre többen vonulnak fel március 17-én, a magyarországi parádé a New York-i rendezvényhez képest még mindig kicsinek számít. "A résztvevők 70 százaléka magyar. A rendezvény a barátságról szól, arról, hogy egy napra mindenki ír lehet" - mondta Mark Downey.

A nem hivatalos afterparty a fővárosi Barba Negra Music Clubban lesz, ahol koncerttel, sztepptánccal, finom falatokkal és hajnalba nyúló mulatsággal ünnepli az írek legnagyobb ünnepét a modern ír kocsmazenét játszó Firkin együttes. Az este folyamán fél hatkor a Finnegan s Wake, egy órával később a Flogging Molly- és Dropkick Murphys-feldolgozásokat előadó LochNesz, 19.30-tól pedig az ír tradicionális zenét és sztepptáncot egyaránt játszó Erin lép színpadra. A Firkin 20 óra 30 perctől játszik. A Firkin-koncert után kelta táncház és ír kocsmabuli várható a fellépő zenekarok tagjainak örömzenélésével.

Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik.

Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek, keresztények és nem keresztények egyaránt. Ilyenkor az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak és lóherét tűznek ki a ruhájukra, vagy teljesen zöldbe öltöznek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!