Magyarország

2012.12.18. 12:26

Jobbik: a kormány az alaptörvénybe betonozza az oligarcháit

Budapest, 2012. december 18., kedd (MTI) - A Jobbik szerint a kormánytöbbség az alaptörvény harmadik módosításának hétfői elfogadásával az alaptörvénybe rögzítette a saját oligarcháinak a jogait - jelentette ki Magyar Zoltán keddi sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2012. december 18., kedd (MTI) - A Jobbik szerint a kormánytöbbség az alaptörvény harmadik módosításának hétfői elfogadásával az alaptörvénybe rögzítette a saját oligarcháinak a jogait - jelentette ki Magyar Zoltán keddi sajtótájékoztatóján.Sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény az alaptörvény harmadik, a parlamentben hétfőn elfogadott módosítása szerint.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter javaslatára az Országgyűlés az év eleje óta hatályos alkotmányt azzal egészítette ki, hogy a termőföld- és az erdőtulajdon megszerzésének és hasznosításának korlátait, feltételeit, a mezőgazdasági üzemszabályokat és "az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre" vonatkozó rendelkezéseket sarkalatos törvény határozza meg.

Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő - két korábban jobbikos képviselő - szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.

Magyar Zoltán kedden hangsúlyozta: az "integrált mezőgazdasági termelésszervezés" megfogalmazás aggályos, mivel nem tudni, hogy pontosan mit jelent. A Jobbik szerint ezzel a szabályozással az oligarchákat bebetonozták az alaptörvénybe, hiszen csak a kormány közeli oligarchák azok az "országos nagy integrátorok", akikre az új szabályozás gondol. Az ellenzéki párt szerint tarthatatlan, hogy az alaptörvényben rögzítik egy szűk elit jogait.

Magyar Zoltán elmondta azt is: a Jobbik továbbra is követeli, hogy az alaptörvényben rögzítsék: csak magyar állami, helyi önkormányzati vagy magyar természetes személy birtokában lehet magyar termőföld.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!