Magyarország

2012.09.04. 14:37

Felmentette a bíróság Molnár Gyulát és társait

Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól keddi első fokú, nem jogerős ítéletében.

Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól keddi első fokú, nem jogerős ítéletében.A harmadrendű vádlott ügyvédet a bűnsegédlet vádja alól mentette fel a bíróság - ez az ítélet sem jogerős.

A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg.

Az ügyészség a három férfit azzal vádolta, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A keddi tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak fenntartották korábbi vallomásukat, amely szerint nem érzik magukat bűnösnek.

Molnár Gyula, aki jelenleg a Fővárosi Közgyűlés tagja, úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati rendszer egésze ült a vádlottak padján. "Az önkormányzatok nem királyságok, a polgármesterek pedig nem királyok, a döntéseket képviselő-testületek hozzák" - tette hozzá.

Lakos Imre hangsúlyozta: az ügyész is kimondta, hogy szabályszerű és jogszerű döntések születtek, károkozás nem történt. Elmondta: csupán feltételezések szerepeltek a vádiratban, amely egy bizonyítékokkal alá nem támasztott prekoncepció alapján született.

A Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűncselekmény hiányban mentette fel. Krecsik Eldoróda tanácsvezető bíró az ítélet részletes indoklása során ismertette a vallomásokat. Hangsúlyozta: a volt újbudai polgármester elszámolt az ingatlan eladásából befolyt pénzzel, amelyből parkokat és játszóterek újítottak fel, korszerűsítettek és takarítottak ki. Hozzátette: az ingatlan értékesítése a képviselő-testület által jóváhagyott, törvényes folyamat volt, nem született olyan döntés, hogy az ingatlant el kell adni. Sem a tanúk, sem a feljelentő nem állították, hogy Molnár Gyula vagy Lakos Imre utasítást adott volna az ingatlan értékesítésére.

A kerület 2006-ban 417 millió forintért vásárolta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a vádiratban szereplő, a Lágymányosi-öbölben fekvő telket, amely az önkormányzat tulajdonában lévő Buda-Hold Kft. tulajdonába került. A Buda-Hold és a szintén önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft. újabb céget hozott létre, amelybe az ingatlant apportálták, majd ezek után eladták az Öböl Kft.-nek.

A felmentő ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezett. Az első fokú ítélet így nem jogerős, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet.

Az ítélet kihirdetése után Molnár Gyula újságíróknak azt mondta, hogy öt év alatt nem történt érdemi nyomozati cselekmény, egyetlen tanúvallomás alapján vádat lehetett emelni a választási kampányban a sikerre esélyes polgármesterjelölttel szemben. Megfogalmazása szerint "bizonyos politikai szereplők képesség híján büntetőfeljelentésekkel kívánnak pozíciókat szerezni". Ha jogerős lesz az ítélet, akkor a szükséges jogi lépéseket meg fogják tenni - jelentette ki Molnár Gyula. Lakos Imre pedig úgy fogalmazott, hogy "öt év után először mondták ki, hogy a vádak alaptalanok, rágalmak, és az ügyészség három év alatt egyetlen bizonyítékot sem tudott felsorolni a vád alátámasztására".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!