Magyarország

2012.08.15. 12:24

MSZP: nyugdíjvédelmet a rokkantaknak, korrigált nyugdíjkiegészítést az időseknek!

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) – Az MSZP ismét kérdésekkel és követelésekkel fordul a kormányhoz a rokkantak változatlanul kilátástalan helyzetére és az infláció miatt alacsonynak bizonyuló nyugdíjkorrekcióra hivatkozva.

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) – Az MSZP ismét kérdésekkel és követelésekkel fordul a kormányhoz a rokkantak változatlanul kilátástalan helyzetére és az infláció miatt alacsonynak bizonyuló nyugdíjkorrekcióra hivatkozva.Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, korábbi kérdéseire csak kioktatást kapott Soltész Miklós államtitkártól, aki továbbra sem adott választ arra: kapnak-e nyugdíjvédelmet a rokkantak és a nem rehabilitálhatók.

Az ellenzéki politikus ismét felhívta arra a figyelmet, hogy a rokkantsági nyugdíj eltörlésével mindössze egy alacsony összegű juttatásban reménykedhetnek azok is, akik korábban évekig fizették nyugdíjjárulékukat.

Korózs Lajos felháborítónak nevezte, hogy a kormány változtatásai révén semmiféle ellátást nem kapnak azok, akik bár orvosilag rászorulók lennének, objektív okokból mégsem tudnak hároméves biztosítási jogviszonyt felmutatni az elmúlt öt évből. Hozzátette: a kabinet a napokban beismerte, hogy nem rendelkezik olyan informatikai programmal, amellyel meg tudnák határozni a rokkantak járandóságát, így a jogosultak még erre a csökkentett összegre is hiába várnak. Az MSZP elnökségi tagja szólt arról is, a kormány ezen döntése értelmében lassan háromszázezer olyan munkanélküli lesz, akik sehonnan sem kapnak ellátást. Korózs Lajos mindezek miatt követelésként fogalmazta meg a kabinettel szemben, hogy az haladéktalanul teremtse meg a rokkantellátások kifizetésének feltételeit, valamint vizsgálja meg, van-e személyi felelőse a változtatásokból eredő károknak. Az MSZP követeli továbbá a kormánytól, hogy az augusztusi "rekordnagyságú” inflációs adatok alapján korrigálja a novemberi nyugdíjkiegészítést – fogalmazott a párt elnökségi tagja, aki megjegyezte: a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe vevő árnövekedés több mint 6 százalékos volt, ami jóval meghaladja az év eleji 4,2 százalékos nyugdíjemelést.

Korózs Lajos rákérdezett arra is, mi értelme volt 2010 szeptemberében 1,7 millió levelet küldeni a nyugdíjasoknak, ha az azokra érkezett válaszokat mind a mai napig nem dolgozták fel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!