Magyarország

2012.08.23. 14:36

Európai emléknap - Külföldi politikusok is megemlékeztek a diktatúrák áldozatairól

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Több külföldi igazságügyi miniszter és igazságügyért felelős államtitkár is felszólalt a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a Parlamentben tartott, Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián csütörtökön; a politikusok kiemelték, meg kell akadályozni a totalitárius rendszerek tetteinek megismétlődését, az európai emlékezetintézetek vezetői pedig egy múzeum létrehozásáról szóló nyilatkozatot írtak alá.

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Több külföldi igazságügyi miniszter és igazságügyért felelős államtitkár is felszólalt a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a Parlamentben tartott, Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián csütörtökön; a politikusok kiemelték, meg kell akadályozni a totalitárius rendszerek tetteinek megismétlődését, az európai emlékezetintézetek vezetői pedig egy múzeum létrehozásáról szóló nyilatkozatot írtak alá.Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszter azt mondta, emlékezni kell a múltra, de még ennél is fontosabb a jövő védelme, mert szörnyű lenne, ha mindazt, "ami a nagyszüleinkkel történt, az unokáink ellen is elkövetnék". A totalitárius diktatúrák az egész társadalmat le akarták rombolni, nem akarták, hogy az emberek szabadon eldönthessék, hogyan éljenek, hanem mindent felülről akartak irányítani - emlékeztetett. Úgy látja, a politikusok mára elismerték, hogy mindkét totalitárius rendszer egyformán szörnyű volt, de a tömegekhez még nem teljesen ért el ez az üzenet, ezért ennek közvetítése továbbra is fontos feladat.

Janis Bordans lett tárcavezető kiemelte, mindenképpen meg kell akadályozni, hogy megismétlődjenek a totalitárius rezsimek tettei, ezért több szemszögből is meg kell ismerni a múltat, és különösen a fiatalokkal kell megosztani, ami történt. Nem lehet elfelejteni, hogy a totalitárius diktatúrák szörnyűségeit emberek követték el - hangoztatta.

Frantisek Korbel cseh igazságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hálásak azoknak, akik harcoltak azért, hogy "szabad jövőnk legyen". Soha nem lehet megengedni, hogy visszatérjenek a totalitárius rezsimek - hangoztatta.

Sandra Artukovic Kunst horvát államtitkár is annak fontosságát hangsúlyozta, hogy megelőzzék a totalitárius rendszerek tetteinek ismételt előfordulását. A legtöbb európai állam megtapasztalta, milyen egy totalitárius diktatúra, tudják, miként nyomja el az embert - emlékeztetett. Hozzátette: éppen ezért kell kiállni az emberi jogok és a jogállamiság mellett.

Wojciech Wegrzyn lengyel államtitkár azt mondta, az emlékezés napja a mai, fejet kell hajtani az áldozatok és azok előtt, akik hősiesen harcoltak a totalitárius rendszerek ellen. Ha rájuk és a közös történelemre emlékezünk, jobban érthető a jelen, jobban érthetők Európa értékei, és megakadályozhatók az újabb tragédiák - vélekedett.

Monika Jankovská szlovák államtitkár kifejtette, a totalitárius diktatúrákban sérültek az emberi jogok, korlátozták a demokráciát, az egyelőséget és a szabadságot. A politikus hangsúlyozta a szélsőségek elleni harc fontosságát, és annak jelentőségét, hogy fellépjenek a diktatúrák tetteinek tagadása ellen.

A beszédek után az európai emlékezetintézetek vezetői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kijelentették, együttműködnek azért, hogy a XX. századi európai totalitárius diktatúrák által érintett nemzetek történelmét bemutató múzeum létesüljön. Úgy fogalmaztak, a múzeum feladata a kommunista és a náci diktatúrák ideológiáinak, működésének, bűneinek és nemzetekre gyakorolt hatásainak hatékonyabb bemutatása a felnövekvő generációknak és azon országok állampolgárainak, akik "e szörnyűségeket nem élték át".

Az aláírók célja, hogy "mindenki tanuljon a közelmúlt hibáiból", az "emberellenes rendszerek" felett érvényesülhessen a történelmi igazság, és hogy a múzeum az európai totalitárius diktatúrák áldozatainak közös emlékhelyévé váljon - áll a nyilatkozatban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!