Magyarország

2012.08.14. 17:34

Az LMP aggályosnak tartja a költségvetési felügyelet kiterjesztését

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az LMP aggályosnak tartja a költségvetési felügyelet kiterjesztését; az ellenzéki pártnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint úgy látják, hogy a Fidesz közintézmények újabb sorát vonta kézi vezérlés alá.

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az LMP aggályosnak tartja a költségvetési felügyelet kiterjesztését; az ellenzéki pártnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint úgy látják, hogy a Fidesz közintézmények újabb sorát vonta kézi vezérlés alá.Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke, valamint Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke közleményében azt írta: a költségvetési felügyelők kinevezésének nemrég bejelentett, negyedik hulláma mintegy tíz oktatási és felsőoktatási intézményt ért el, főfelügyelői szintűvé szigorította az ELTE megfigyelését, és ellenőrzés alá vette a Magyar Országos Levéltárat is.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne engedje "Matolcsy György komisszárjait" a kórházak, a főiskolák, kulturális intézmények közelébe, tartsák tiszteletben az egyetemek autonómiáját - írták.

Emlékeztettek: az LMP már létrejöttekor bírálta a költségvetési felügyelet intézményét. Indokolatlannak tartják az intézmények politikai és gazdasági ellenőrzésének megkettőzését, mivel a költségvetési szerveket irányító vagy felügyelő miniszter ezt hivatalból ellátja, ráadásul nem tisztázottak az Állami Számvevőszékkel meglévő hatásköri átfedések sem.

Hozzátették: extrém pénzügyi helyzetben elfogadható egy csődgondnok jelenléte még olyan autonóm szerveknél is, mint egy önkormányzat vagy egy egyetem, de szerintük ebben az esetben az intézkedés sokszor nem konkrét gazdálkodási problémák megoldására irányul, hanem a közvetlen kormányzati ellenőrzést terjeszti ki újabb és újabb szervekre. Szerintük ezt támasztja alá, hogy korábban is több olyan intézmény kapott felügyeletet, amelynek a pénzügyi helyzete ezt nem indokolta - például a Kaposvári Egyetem, a Magyar Művelődési Intézet.

A képviselők álláspontja szerint megfélemlítéshez és teljes politikai kiszolgáltatottsághoz vezethet az, hogy a költségvetési felügyelők - ahogy a nemzetgazdasági tárca fogalmazott közleményében - indokolt esetben "felfüggeszthetik az intézmények kötelezettségvállalásait", és más módon is beleszólhatnak a gazdálkodásába. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány a saját gazdaságpolitikai kudarca és megszorításai által előidézett bajt egy ilyen redundáns államháztartási "csendőrség" kialakításával és a közintézmények autonómiájának akár teljes megvonásával tetézi.

Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely leszögezte: pártjuk meggyőződése, hogy költségvetési felügyeletre nem is lenne szükség, ha a kormány - mint írták - a tízmilliárdokat elnyelő látványberuházások és az igazságtalan egykulcsos adó helyett elegendő forrást biztosítana az oktatási, egészségügyi és kulturális intézményeknek. Felidézték: az LMP alternatív költségvetése a múlt évben már felmutatta ennek finanszírozási lehetőségeit, és idei javaslatában is bemutatja, hol lehet ezekre a fontos területekre forrást találni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!