Magyarország

2012.08.24. 15:05

Az LMP a kormány közbelépését követeli a gyógyszerkassza ügyében

Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) - Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnal tegyen lépéseket a gyógyszerkassza megmentésére, a betegellátás biztosítására.

Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) - Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnal tegyen lépéseket a gyógyszerkassza megmentésére, a betegellátás biztosítására.Szilágyi László, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának LMP-s tagja pénteki közleményében azt írta: felül kell vizsgálni a Széll Kálmán-tervet, amely korábban szerinte "eszetlen mértékben vont el forrásokat a gyógyszerkasszától".

A politikus úgy vélte: nem lesz elegendő a hiány fedezésére a költségvetési tartalékok felszabadítása, amit az egészségbiztosító kér.

A képviselő nem érzi megnyugtatónak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által közölteket, miszerint "a gyógyszerellátás támogatása biztonságban van Magyarországon".

Az LMP attól tart: a megszorítások miatt további készítmények tűnhetnek el az államilag támogatott gyógyszerek köréből, tovább lassul az új hatóanyagok befogadása, és nem lesznek klinikai tesztek, így elmaradnak az egyébként lehetséges új terápiák.

A politikus cáfolta, hogy GDP-arányosan sokat költene az ország gyógyszerekre és úgy vélte: a jövő évi költségvetés számai még nagyobb válságot vetítenek előre.

Az OEP pénteken azt közölte az MTI-vel: a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított. Bidló Judit, az ártámogatási főosztály vezetője leszögezte: a céltartalék átcsoportosítása egy technikai jellegű intézkedés, amely évente több alkalommal is megtörténik, semmiféle rendkívüli intézkedésről nincs szó.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!