Magyarország

2012.07.30. 11:37

OGY-választás - MSZP: a Fidesz álljon el az előzetes feliratkozás tervétől

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Az MSZP arra kéri a Fidesz elnökségét, hogy ne alkosson olyan - a szocialisták szerint antidemokratikus - törvényjavaslatot, amely létrehozná az előzetes választási feliratkozást.

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Az MSZP arra kéri a Fidesz elnökségét, hogy ne alkosson olyan - a szocialisták szerint antidemokratikus - törvényjavaslatot, amely létrehozná az előzetes választási feliratkozást.Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában közölte, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő azt mondta, aki a választásokon részt akar majd venni, annak előzetesen fel kell iratkoznia. Megjegyezte, arról még nagy vita van, hogy a feliratkozottaknak kötelezővé tegyék-e a részvételt, azt azonban ésszerű megoldásnak tartanák, ha a külhoni magyarok esetében általánossá tennék a levélben szavazást. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, a párt fővárosi vezetője hétfőn elmondta, jelenleg a Fidesz pártpolitikai szempontjain kívül semmi nem indokolja, hogy a kormánytöbbség bevezessen egy ilyen "antidemokratikus cenzust". Megemlítette továbbá, hogy hasonló választási előregisztrációra az Egyesült Államokban azért van példa, mert ott nincs állandó névjegyzék, Franciaországban pedig csak a lakhelyváltoztatás után kell feliratkozni. Az ellenzéki politikus szerint a magyarországi választói névjegyzék az elmúlt több mint húsz évben jól működött, így előzetes regisztrációra legfeljebb a határon túli magyarok esetében lehet szükség. Kérdésre válaszolva ugyanakkor szólt arról is, hogy a határon túli magyarok levélben szavazása veszélybe sodorhatja a magyar választások tisztaságát. Mint mondta, nincs olyan bizalmi viszony a környező országok mindegyikével, hogy garantálni lehessen a levélben leadott szavazatok titkosságát, illetve eredetiségét. Molnár Zsolt megjegyezte, a Fidesz konkrét javaslatainak megismerése után minden hazai és nemzetközi fórumon fellépnek majd a demokratikus intézményeket szerintük korlátozó előzetes regisztráció ellen.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!