Magyarország

2012.07.03. 16:01

Munkahelyvédelmi terv - Munkástanácsok: az intézkedések többsége előnyösen hat a foglalkoztatásra

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi terv pontjainak többsége közvetlenül és előnyösen fog hatni a foglalkoztatási szempontból legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok elhelyezkedési esélyeire - véli a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi terv pontjainak többsége közvetlenül és előnyösen fog hatni a foglalkoztatási szempontból legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok elhelyezkedési esélyeire - véli a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

 

A szakszervezeti tömörülés keddi közleményében úgy fogalmaz: "azt is mondhatjuk, hogy a kormány a bejelentett tervek végrehajtásával ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével, az adójóváírás kivezetésével és az emiatt szükségessé vált elvárt béremelések szorgalmazásával éppen a most célba vett rétegek foglalkoztatásánál kiváltott".

A MOSZ szerint a bejelentett intézkedések helyességét az is alátámasztja, hogy a 2011-2012-es adatok szerint Magyarországon a foglalkoztatást terhelő adószint, azaz a munkáltatót és a munkavállalókat terhelő társadalombiztosítási és egyéb járulékok eddig az élőmunka-költségeknek csaknem 40 százalékát tették ki, ami az ötödik legmagasabb az Európai Unióban. Ráadásul Magyarországon az átlag alatti kereseti csoportokban a foglalkoztatás adó- és járulékköltségei még ennél is magasabban, 44 százalék közelében álltak, azaz meghaladták az átlagos mértéket.

A Munkástanácsok álláspontja szerint a most bejelentett intézkedések ezen a nem kívánatos helyzeten minden bizonnyal segíteni fognak, azaz hozzájárulnak az alacsonyabb képzettségűek és alacsonyabb keresetűek - ideértve a pályakezdő fiatalokat is - foglalkoztatásának ösztönzéséhez.

A szakszervezet úgy véli, hasonlóan kedvező hatást gyakorolhat a foglalkoztatásra adózási szempontból a kisvállalatok adóterheinek csökkentése és adózásának leegyszerűsítése. Hozzáteszik: a kisvállalatok szerepe a foglalkoztatásban kiemelkedő, ezért nem mindegy, hogy milyen mértékben és milyen feltételekkel válnak érdekeltté a munkahelybővítésben.

A szakszervezetek arra fogják biztatni a tagjaikat és a munkavállalókat, hogy a jövőben ne legyenek partnerei az adóelkerülő foglalkoztatást preferáló munkáltatói törekvésnek. Ha ez megvalósul, akkor az adócsomag kisvállalati kedvezmény része nemcsak csökkenti az adóbevételeket, hanem a kifehéredő foglalkoztatás nyomán többletbevételeket is hozhat a költségvetésbe a MOSZ szerint.

A szakszervezet ugyanakkor hangsúlyozza: bár üdvözli a frissen bejelentett intézkedéseket, de tartós, jól fizető munkahelyek csak fejlődő, versenyképes gazdaságban keletkeznek. "E téren pedig még sok a tennivaló" - írja a szakszervezet, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság termelékenysége évek óta stagnál, beruházásokra alig jutott forrás az elmúlt években.

 

 

gkj gjé gkp

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!