Magyarország

2012.07.02. 11:26

MNB: három százalék felett az államháztartás első negyedévi hiánya

Budapest, 2012. július 2, hétfő (MTI) - Az államháztartás hiánya a GDP 3,1 százaléka (202 milliárd forint) volt az első negyedévben - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Budapest, 2012. július 2, hétfő (MTI) - Az államháztartás hiánya a GDP 3,1 százaléka (202 milliárd forint) volt az első negyedévben - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 

A jelentésből kitűnik, hogy a lakosság pénzügyi döntéseit alapvetően a végtörlesztés lehetősége határozta meg, a vállalatok pedig továbbra is megtakarítást gyűjtöttek, például beruházás helyett.

A bruttó hazai termék, azaz a GDP-arányos hiány jóval alacsonyabb volt az előző negyedévi 6,3 százalékosnál és az egy évvel korábbi 5,5 százalékosnál - a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának hatását nem számítva.

A március végén lezárt egy év alatt az államháztartás hiánya 1.348 milliárd forint, a GDP 4,8 százaléka volt. Az államháztartás konszolidált, névértéken számításba vett bruttó (maastrichti) adóssága március végén a GDP 79,0 százalékával egyezett meg, 22.399 milliárd forint volt. Ez az arány 2009 közepe óta a legalacsonyabb.

A GDP-arányos államadósság a múlt év végén 80,8 százalék volt, egy évvel korábban pedig még 83,1 százalékon állt. Az adósságot az első negyedévben 300 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, és 594 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése - fűzte hozzá az MNB jelentése.

A háztartások megtakarításai (a nettó finanszírozási képesség) az első negyedévben 350 milliárd forint, a negyedéves GDP 5,4 százaléka volt a pénzügyi számlák adatai szerint. A 2012 első negyedévével zárult egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el, 1.494 milliárd forint volt.

2012 első negyedévében a háztartások piaci árfolyamon számolva 712 milliárd forint összegben fizették vissza devizahiteleiket a végtörlesztés keretében, ennek során 196 milliárd forint tőkét kaptak. Az MNB becslése szerint a háztartások 2012 első negyedévében a pénzügyi vállalatoktól 141 milliárd forint értékben, az államháztartástól 55 milliárd forint értékben kaptak tőkét a végtörlesztés keretében.

A múlt év negyedik negyedévében a háztartások piaci árfolyamon számolva 642 milliárd forint összegben fizették vissza devizahiteleiket a végtörlesztés feltételeit kihasználva, ennek során 174 milliárd forint tőkét kaptak, 125 milliárd forint értékben a pénzügyi vállalatoktól 49 milliárd forint értékben az államháztartástól - emlékeztet az MNB jelentése.

Így a végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások nettó finanszírozási képességére, valamint pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek szerkezetére 2012 első negyedévében. A háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek és a befektetési jegyek számottevően, a forint készpénz, a biztosítástechnikai díjtartalékok és az egyéb követelések kisebb mértékben csökkentek. A kötelezettségek tekintetében a devizahitelek kimagasló csökkenése és ezzel egyidejűleg a forinthitelek számottevő növekedése elsődlegesen a végtörlesztés hatásaiból ered - jegyezte meg az MNB jelentése.

A nem pénzügyi vállalatok, a pénzügyi számlák adatai szerint, az első negyedévben már negyedik negyedéve nettó megtakarítók voltak, igaz mindössze 30 milliárd forinttal, ami a negyedéves GDP 0,5 százaléka volt. A március végével zárult egy évben a GDP 2,7 százalékát, 756 milliárd forintot takarítottak meg a vállalatok.

 

 

nrs egr gry

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!