Magyarország

2012.07.11. 13:28

Korózs: az MSZP, ha kormányra jut, visszaállítja a rokkantnyugdíjrendszert

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) - Az MSZP, ha kormányra jut, visszaállítja a rokkantnyugdíjrendszert - mondta Korózs Lajos szerdán sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) - Az MSZP, ha kormányra jut, visszaállítja a rokkantnyugdíjrendszert - mondta Korózs Lajos szerdán sajtótájékoztatón.

 

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a szocialista párt 2014-ben, a többi között a 300 ezer rokkant ember szavazatával, le fogja győzni a Fideszt, és ha ez megtörténik, visszaállítják a rokkantnyugdíjrendszert és baleseti rokkantsági nyugdíjakat, mert Magyarország az egyetlen civilizált ország, ahol nincs rokkantnyugdíj.

Az MSZP elnökségi tagja hosszan idézett hozzá írt levelekből, amelyekben egészségkárosodott emberek és hozzátartozóik panaszolják felülvizsgálati eljárásukat és ellátásuk megvonását.

Egyebek mellett idézett egy levélből, amelyben egy 58 éves rokkantnyugdíjas azt írta: ha elveszik az ellátását, a Parlament előtt benzinnel önti le, majd felgyújtja magát. Egy másik levélben egy 56 éves nő arról számol be, hogy huszonkét éve rosszindulatú csontdaganatot diagnosztizáltak a nyaki csigolyájában, a műtét után tíz évig szigorú orvosi felügyelet alatt állt. Most egy tízperces vizsgálat után - amelyen a felülvizsgálati bizottság több tagja, így elnöke sem volt ott - úgy döntöttek: rehabilitáció nélkül foglalkoztatható, ezért júliustól megvonják az ellátását. Idézte egy igazságügyi orvosszakértő véleményét is, aki egy internetes fórumon lassú népirtásnak nevezte a rokkant-felülvizsgálatot.

A szocialista politikus, aki a múlt héten Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlította azt, ahogyan a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat, az MTI azon kérdésére, hogy változatlanul összehasonlíthatónak tartja-e a felülvizsgálatot az auschwitzi népirtással, emberkísérletekkel, azt felelte: az idézett levelek - és még tucatnyi eset leírása, amit a sajtótájékoztatón kiosztottak - választ adnak erre.

Arra a kérdésre, bocsánatot kér-e azoktól, akiket kijelentésével megbántott - köztük a tiltakozó zsidó szervezetektől -, úgy válaszolt: ezt már megtette.

Korózs Lajos arról is beszélt, hogy szerinte a kormány nem akarja visszasegíteni a rokkantakat a munkaerőpiacra, csak az a célja, hogy elvegye az ellátásukat és megbélyegezze őket.

Sürgette, hogy a vállatoktól beszedett 62 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulást teljes egészében a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjára fordítsák.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem igaz, hogy a szocialista kormány hozta azokat a szabályokat, amelyek alapján most a rokkantakat felülvizsgálják, a Fidesz ugyanis megváltoztatta a minősítési rendszert, nem segíti a rokkantak visszailleszkedését, ráadásul januártól eltörölte a rokkantnyugdíjat, így azok is méltatlan helyzetbe kerülnek, akik nem tudnak dolgozni.

 

 

bbd bzt bdó

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!