Magyarország

2012.07.26. 14:41

IMF/EU-tárgyalások - Orbán: az IMF-fel való viszony nem érzelmi kérdés

Budapest, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való viszony a kormány számára nem érzelmi kérdés - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki kibővített elnökségi ülésén - kéthetes konzultációsorozatnak záró állomásán - tartott beszédében "ésszerűnek" tartotta a kormány elmúlt időszakban folytatott IMF-politikáját.

Budapest, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való viszony a kormány számára nem érzelmi kérdés - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki kibővített elnökségi ülésén - kéthetes konzultációsorozatnak záró állomásán - tartott beszédében "ésszerűnek" tartotta a kormány elmúlt időszakban folytatott IMF-politikáját.A miniszterelnök kijelentette: "az IMF a kormány számára nem érzelmi kérdés, az IMF-fel való viszonyunk sem érzelmi kérdés, az a kérdés, hogy mire van szüksége az országnak".

Hozzátette: ha az országnak arra van szüksége, hogy - miután magas az államadósság és folyamatosan új hitelekkel váltjuk ki a régieket - alacsony kamattal jussunk pénzhez, akkor az IMF-fel meg kell állapodni, feltéve, hogy a valutaalap nem kér olyasmit, ami a másik oldalon nagyobb kárt okoz, mint amennyit pénzügyi oldalon nyerünk. Ennek a mérlegelése, egy elfogadható pozíció kialkudása a kormányzat feladata az IMF-fel kapcsolatban - közölte a kormányfő, aki szerint csak így, "vashideg logika, csigavér, higgadtság" mentén lehet jól tárgyalni.

Ugyanakkor jelezte: örül annak, hogy az IMF nem volt itt az elmúlt másfél-két évben, mert a kormány gazdaságpolitikájának több elemét biztosan nem tudták volna megvalósítani.

Mint mondta, ha az IMF itt maradt volna, akkor évente körülbelül 100 milliárd forinttal olcsóbban lehetett volna finanszírozni az államadósságot, ugyanakkor nem tudnának évente 200 milliárdot, három év alatt 600 milliárdot bevonni a bankszektorból a válságkezelésbe, nem lehetett volna a válságadón keresztül bevonni évente 160, három év alatt 480 milliárdot, és nem lehet úgy visszaalakítani a nyugdíjrendszert, hogy havonta 30 milliárd forint ne kimenjen, hanem bejöjjön a nyugdíjkasszába, ami évente 360 milliárd forint.

Orbán Viktor ezért "ésszerűnek" értékelte a kormány elmúlt időszakban folytatott IMF-politikáját.

Úgy vélte: most már csak az a kérdés, hogy a tranzakciós illeték problémája ügyében megegyezésre tudnak-e jutni vagy sem. "Majd meglátjuk" - jegyezte meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!