Magyarország

2012.07.02. 16:26

Csökkent a BÉT forgalma júniusban

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Tovább csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma júniusban az előző hónaphoz képest, az első félév forgalmi adatai már markáns visszaesést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Tovább csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma júniusban az előző hónaphoz képest, az első félév forgalmi adatai már markáns visszaesést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

 

A BÉT honlapján közölt, a brókercégek jelentésein alapuló havi összesítés szerint júniusban - kétszeres árfolyamértéken számolva - 352 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon, ez 8,6 százalékkal alacsonyabb a májusi forgalomnál.

Az év első hat hónapjában 2.741 milliárd forintot tett ki a részvények adásvétele, ami 28,4 százalékkal elmarad a tavalyi első félév forgalmától.

Júniusban a teljes azonnali piaci forgalom - amely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja - 365 milliárd forint volt, 9,4 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. Az első félév 2.845 milliárd forintos összforgalma pedig 30 százalékkal alacsonyabb a múlt év első hat hónapjának forgalmánál.

A külföldi részvényekkel júniusban 1,2 milliárd forint, az év eleje óta 7,35 milliárd forint - kétszeres - értékben kereskedtek a tavaly novemberben indult, erre szakosodott BÉTa piacon.

A részvényárfolyamok emelkedtek júniusban. A tőzsde részvényindexe, a BUX egy hónap alatt 1.241 ponttal, 7,7 százalékkal nőtt, a hónap utolsó kereskedési napján 17.341,07 ponton állt.

A brókercégek közül júniusban az Erste Befektetési Zrt. érte el a legnagyobb részvénypiaci forgalmat, 52,4 milliárd forintos adásvétellel. A második helyen a Concorde Értékpapír Zrt. végzett 49,3 milliárd forintos forgalommal, a harmadik helyen az Equilor Befektetési Zrt. áll 34,7 milliárd forinttal. A negyedik és ötödik helyet a Wood and Company és a Buda-Cash Brókerház szerezte meg, az előbbi forgalma 32,4 milliárd forint, az utóbbié 31,7 milliárd forint volt. Az előző hónapban a sorrend Concorde, Erste, Wood, UniCredit, Equilor volt.

A származékos piacon a devizák és a BUX határidős forgalma visszaesett, míg a határidős részvényeké emelkedett júniusban. A devizák határidős lejárataira 201,2 milliárd forint értékben születtek üzletek a májusi 218,5 milliárd forint után. A részvények határidős lejárataira 83,8 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket, szemben az előző havi 69,7 milliárd forinttal. A határidős BUX forgalma 26,9 milliárd forintra csökkent a májusi 31 milliárd forintról.

Az áruszekcióban 6,25 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket júniusban a májusi 5,73 milliárd forintos forgalom után.

 

 

gjé gkp

 

MTI

Címkék#BÉT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!