Magyarország

2012.07.02. 16:08

Államtitkárság: napról napra többen tájékozódnak az új egészségügyi ellátási rendről

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Napról napra többen tájékozódnak az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Napról napra többen tájékozódnak az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.

 

A területi ellátási kötelezettségeket ábrázoló tek2012.gyemszi.hu oldalon múlt csütörtökön még 25.567, másnap több mint 82 ezer adatlekérdezést regisztráltak. Szombaton, egy nappal az új rendszer indulása előtt ez a szám 87.648 volt, július elsején pedig, az új egészségügyi ellátási struktúra első napján már több mint 171 ezer adatlekérdezés történt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapján - ismertette az adatokat az államtitkárság.

Kiemelték: az egészségügyben zajlik a fekvőbeteg-ellátórendszer újraszervezése. A területi ellátási kötelezettséget érintő változásokról az elmúlt hetekben, hónapokban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a GYEMSZI folyamatosan tájékoztatta a háziorvosokat és a szolgáltatókat. Az orvosok és az intézmények több csatornán keresztül kaptak, és folyamatosan megerősített telefonos szolgálatban kapnak tájékoztatást a rendszer gördülékeny átállása érdekében.

Az államtitkárság ismét leszögezte: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg, és a sürgősségi betegek ellátása továbbra is minden intézményben megtörténik".

A magyar egészségügyben vasárnap életbe lépett az új ellátási rend. Ebben az - Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi közlése szerint - oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe irányítják őket.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az új struktúrában a csaknem 44.400 aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad.

Az egészségügyi államtitkárság az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról múlt csütörtökön részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak. Eszerint egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nem várhatók ellátási zavarok az új egészségügyi rendszerben, de a biztonságos betegellátás érdekében átmeneti szabályokat alkottak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta: minden mentőállomás és mentésirányító csoport megkapta az új beutalási renddel, illetve betegfelvétellel kapcsolatos információkat, a mentődolgozók tudják, hová vihetik a betegeket. Kiemelte, hogy a sürgősségi ellátásban továbbra is érvényes, hogy egyetlen kórház sem tagadhatja meg az ellátást, "így a sürgőségi ellátásban nem lehet fennakadás".

 

 

bkdi bpg bdó

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!