Magyarország

2012.06.25. 17:05

MNV: 450 milliót spóroltak meg az állami cégek a közös gáztenderen

Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és másik 55 állami tulajdonú társaság 450 millió forintot takarított meg a gázszámláján a közös gázbeszerzési kiírásnak köszönhetően - közölte az MNV Zrt. hétfőn.

Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és másik 55 állami tulajdonú társaság 450 millió forintot takarított meg a gázszámláján a közös gázbeszerzési kiírásnak köszönhetően - közölte az MNV Zrt. hétfőn.Közleményében a vagyonkezelő emlékeztet arra, hogy 2011-ben az MNV Zrt. további 10 állami tulajdonú társaság részvételével sikeres gázbeszerzést folytatott le, amelynek eredményeként akkor 132,5 millió forintot spóroltak meg az állami cégek.

A mintaprojekt folytatásaként az idén az MNV Zrt. és további 55 többségi tulajdonú állami társaság 2012-2013. évre szóló együttes földgáz közbeszerzést indított, amelyhez az állami társaságok önkéntesen csatlakozhattak.

Az összefogásnak köszönhetően a társaságok a nagyobb mennyiség miatt kedvezőbb feltételeket, árajánlatokat kaptak, mintha az egyes vállalatok külön-külön választottak volna szolgáltatót. Az elért megtakarítás mintegy 450 millió forint.

Minden résztvevő egységesen ugyanazt a szerződést írja alá, amiben 2012. év végéig a vállalt fogyasztási mennyiséget egyszer módosíthatja.

A kétfordulós közbeszerzési eljárás során a fogyasztási jellemzők alapján elkülönített három részre lehetett ajánlatot tenni. A közbeszerzés I. részének nyertese a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt., II. részének nyertese a MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt., míg III. részének nyertese a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. lett - közölte az MNV Zrt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szándéka, hogy a sikeres gyakorlatot más területekre is kiterjessze, így a tervek szerint a közeljövőben többek között az áramellátás, a biztosítói, valamint a telekommunikációs szolgáltatásokra is közös tender kerülne kiírásra több állami tulajdonú társaság részvételével.

A MNV Zrt. vezetése a vagyonkezelésébe tartozó többségi állami tulajdonú cégek együttműködésének megszervezésével azt kívánja megmutatni, hogy az állam is lehet jó és felelős tulajdonos. Az első néhány projekt sikere bizonyítja, hogy nemcsak lehetséges, de érdemes is ezen az úton továbblépni, mert a jó céllal kezdeményezett együttműködés a közjót is szolgálja - hangsúlyozza a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleményében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!