Magyarország

2012.05.29. 19:09

Fidesz: több szerénységet a DK és az MSZP képviselőitől!

Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) - A Fidesz szóvivője több szerénységet kért DK-s és MSZP-s képviselőtársaitól a munkanélküliség ügyében az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) - A Fidesz szóvivője több szerénységet kért DK-s és MSZP-s képviselőtársaitól a munkanélküliség ügyében az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

    Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője a két ellenzéki párt sajtótájékoztatójára reagálva egyúttal felhívta a figyelmet arra: 2002-ben, mikor a szocialisták átvették a kormányzást, a KSH adatai szerint a munkanélküliek száma 235 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta pedig 5,8 százalék. 2010-ben, mikor a második Orbán-kormány hivatalba lépett, a munkanélküliségi ráta 11,4 százalékon állt, ami 483 ezer főt jelent. 

    "Ezek tények, és ezek fényében az a kérdés, van-e hitelük a DK-s és MSZP-s képviselők szavainak, hiszen kormányzásuk alatt megkétszerezték a munkanélküliek számát." - fogalmazott Selmeczi Gabriella, hozzátéve: ezzel szemben most, az idei első negyedévben a foglalkoztatottak létszáma 59 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. 

    Jelezte: a nemzeti ügyek kormánya ezzel együtt maximálisan odafigyel az államadósság csökkentésére is, amelyet a szocialista kormányok "nagy odafigyeléssel duzzasztottak fel".

    Az MSZP szerint a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekről szóló, kedden kezdődő újabb nemzeti konzultáció "álkérdései" helyett inkább új munkahelyekre lenne szükség. Gúr Nándor, a szocialisták alelnöke kedden sajtótájékoztatón arról beszélt: bár a kormány tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért, ma 110 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a pénzügyi-gazdasági válság előtt, és a foglalkoztatottak száma a kormányváltás óta sem nőtt.

    Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikájának tanulmányozására szólította fel az Orbán-kormányt. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a foglalkoztatottak száma ötvenezerrel kisebb, mint 2008-ban, a munkanélküliségi ráta pedig 11,7 százalékra nőtt az idei első negyedévben, azaz 172 ezerrel több az állástalanok száma, mint a pénzügyi-gazdasági válság előtt.

bog bzt

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!