Magyarország

2008.10.07. 18:18

Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél

<p>Monorierdő - Négyre emelkedett a monorierdei vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. <dia width="900" height="700" alt="Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél 2008.10.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vonatszerencs_tlens_g_Monorierd__337_n_l_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél 2008.10.06." /></a></dia></p>

18,16 Már csak a legsúlyosabb sérültek vannak kórházban
Kedd estére már csak a legsúlyosabb állapotú sérültek vannak különböző kórházakban a hétfői, monorierdei vasúti baleset sérültjei közül. Hétfőn összesen 27 embert vittek kórházba a vasúti baleset helyszínéről. Egy ember a kórházba szállítás után halt meg, három holttest a roncsok közül került elő.

A Merényi Gusztáv Kórházból a betegek többsége már hazamehetett, egy nappal a baleset után már csak hárman szorulnak ápolásra, a korábban az intézménybe szállított tíz emberből.

Bálványosi Péter, osztályvezető főorvos a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a vasúti szerencsétlenség után két életveszélyes sérültet mentőhelikopterrel szállítottak hozzájuk, egyikük életét azonban már nem tudták megmenteni. Ő volt a baleset negyedik áldozata. A másik válságos állapotban lévő sérült már átesett egy tízórás műtéten és stabilizálták az állapotát. Rajta kívül ketten fekszenek még bent a kórházban, de várhatóan egy-két napon belül hazamehetnek.

Az Állami egészségügyi Központ főorvosa, Zsíros Lajos a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy hozzájuk tíz beteg érkezett hétfőn a baleset helyszínéről. Közülük hetet járóbetegként láttak el, vagyis már aznap elmehettek. A másik három sérült közül egy ember kedden hagyhatta el a kórházat, ahol így már csak két sérült van. Egyikük egy 19 éves fiatal lány, akin kedden 10 órás műtétet hajtottak végre, amivel kora este végeztek. A lány állapota jelenleg stabil.

A János kórházba szállított sérültek már hazamehettek.


15,00 Egy kábel zárlata miatt hibásodott meg a biztosítóberendezés
A helyszíni szemlén bebizonyosodott, hogy mikor a vonatok elhagyták a baleset előtti utolsó - Pilis - állomást, akkor olyan jelzést kaptak, ami utalt az előttük lévő pályaszakaszon a biztosítóberendezés működésképtelenségére.

A jelzés szerint a vonatoknak a hibajel feloldásáig 15 kilométeres óránkénti sebességgel szabadott volna haladniuk. A vonatbefolyásoló berendezésnek kellett volna megállítania automatikus befékezéssel azt a vonatot, amely ezt a sebességhatárt túllépi. A KBSZ tovább vizsgálata még folytatódik.

A személyvonat esetében azonban ez az üzemképes vonatbefolyásoló berendezés mellett sem történt meg. Az adatrögzítő elsődleges kiértékelése szerint a személyvonat az ütközést megelőzően 100-110 km/óra sebességről kezdte a fékezést és 75-80 km/óra sebességgel ütközött az előtte körülbelül 10-15 km/óra sebességgel haladó InterCity vonat utolsó kocsijának. A független szakmai vizsgálat középpontjában az elkövetkezendő napokban az lesz, hogy miért nem állította meg a vonatbefolyásoló berendezés a személyvonatot amikor az gyorsítani kezdett vagy történt-e tudatos beavatkozás a működésébe.


13,50 Azonosították a külföldi sérültet
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint sikerült azonosítani a baleset külföldi sérültjét. Egy 20 éves német lányról van szó, aki súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett. A német lány a Hajdú IC utasa volt. A rendőrség még hétfőn este felvette a kapcsolatot a Német Nagykövetséggel akik azonnal értesítették a nő hozzátartozóit, és a továbbiakban is minden segítséget megadnak részükre.


10:17 400 ezer forint gyorssegélyt kapnak a hétfői monorierdői vonatbalesetben elhunytak hozzátartozói - jelentette be Puch László, a Közlekedési Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben, napirend előtt. Az államtitkár kitért arra is, hogy a műszaki hiba mellett gyaníthatóan emberi mulasztás is közrejátszott a tragédiában. Az Országgyűlés egyperces néma felállással emlékezett a baleset áldozataira és sérültjeire.

A kormány az áldozatok családtagjainak nyújtott gyorssegély mellett arra kéri a biztosítókat is, hogy soron kívül a lehető leggyorsabban rendezzék a baleseti károkat - tette hozzá az államtitkár. Puch László úgy tudja, a könnyebb sérülteket hazaengedték a kórházakból, és a súlyos sérültek állapota is stabil.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az emberi tisztesség azt kívánta, hogy a közlekedési miniszter és a MÁV vezetők benyújtsák lemondásukat, egyúttal azt is kérte, hogy ne használja a politika haszonszerzésre a hétfői tragédiát.

Közben a MÁV már várja a vasútbaleset után a kártérítési igényeket. Minden utasra kiterjed ugyanis a vasúttársaság baleset- és felelősségbiztosítása, ha volt jegye vagy bérlete.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke a Független Hírügynöksnek elmondta, hogy a balesetet szenvedett utasok kártérítési igényeiket a MÁV-Start ügyfélszolgálatához vagy az Allinaz Hungária Biztosítóhoz juttathatják el. A kárbejelentést mindenkinek önállóan kell megtennie, a jegy, a személyes adatok, az orvosi látlelet és a zárójelentés szükséges. Ha kiderül, hogy a vasút hibájából történt a baleset, akkor további kárigényt is be lehet nyújtani a balesetbiztosításon felül. A kárigényeket be lehet adni a MÁV-Start Zrt. ügyfélszolgálatán, a 1426 Budapest, Pf. 56-os címen. A szükséges nyomtatványok és információk megtalálhatók a társaság honlapján, a www.mav-start.hu címen.
A biztosító a felelősség tisztázása után 30 napon belül fizet.

____________________________________________________________

7:36 A MÁV vizsgálja, hogy az áldozatok hozzátartozóinak milyen formában tudna segítséget nyújtani - mondta a MÁV vezérigazgatója az Este hétfői adásában. Heinczinger István hozzátette: főleg adó szempontból vizsgálják, nehogy olyan segítséget kapjanak a hozzátartozók, ami után adózniuk kell - kedden születik erről döntés.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató arról is beszélt, hogy azért nem fogadta el a miniszterelnök a lemondását, mert Gyurcsány Ferenc úgy ítélte meg, hogy nem lehet a MÁV-ot operatív vezető nélkül hagyni, amíg a vizsgálat eredményét meg nem ismerik.

A baleset körülményeiről Heinczinger István elmondta: ami biztos - de ezt eddig is tudták -, hogy biztosító-berendezésben volt zavar. A műszer sötét jelzést adott. Ekkor a szabály szerint 15 kilométer per órával lehet menni. Később azonban - a személyvonat vezetője szerint - a pályától kapott egy olyan jelzést, ami a maximális, 100 kilométer per órás sebességet engedélyezte. Az, hogy ez valóban így történt-e a két vonat feketedobozának elemzése után derülhet ki - tette hozzá.

"Elképzelhető, hogy emberi mulasztás történt" - mondta szintén az Este műsorában Komócsin Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára. A vasút-közlekedési szakértő szerint valószínűleg kábelzárlat történt. A kábelzárlatot bármilyen külső beavatkozás okozhatta, elképzelhető, hogy valamilyen munkát végeztek mellette, amikor a meghibásodás történt. Komócsin Zoltán elmondta, rengeteg kérdést kell tisztázniuk a baleset utáni vizsgálat során, ezért valószínű, hogy csak hónapok múlva kapunk választ arra, mi okozta a tragédiát.

___________________________________________________________

10-27, 7:33 Már többen hazamehettek a hétfői Monorierdőnél történt vonatbaleset sérültjei közül a kórházakból. Huszonhat embert szállítottak be a fővárosi intézményekbe, közülük este már csak tizenkettőt tartottak bent.

Az Állami Egészségügyi Központ volt az egyik, ahová a hétfői vonatszerencsétlenség után sérülteket vittek. Tíz ember került be, közülük kedd reggelre már hetet hazaengedtek. Zsíros Lajos, az intézmény főorvosa az RTL Híradó reggeli kiadásában elmondta, hogy az egyik sérült az égési osztályon fekszik, várhatóan hamarosan hazamehet. Egy középkorú férfi az intenzív osztályon van, ő éjjel már túlesett a műtéteken. Egy asszonyra azonban - aki szintén az intenzíven van - még vár operáció. Mindketten hosszú lábadozásra számíthatnak.

Ezen kívül a fővárosi János és Merényi Gusztáv Kórházba vittek még betegeket a mentők. Mindkét intézményben azonban későbbre ígértek csak tájékoztatást.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTV Az Este című műsorában hétfőn este azt mondta, hogy tudomásuk szerint még 12 sérült fekszik valamelyik kórházban.

___________________________________________________________

19,10 Kedd hajnalra állhat helyre a közlekedés

A Budapest–Cegléd vasútvonalon, Monorierdőnél a műszaki mentés munkálatainak befejező részét végzik a vasúttársaság szakemberei. A hátralévő órákban – még az éjszaka is – eltávolítják a baleset következtében megsérült kocsikat, s helyreállítják a vasúti pályaszakaszt. Mindezeket követően, várhatóan kedd hajnali üzemkezdetre állhat helyre a vasúti közlekedés Budapest és Cegléd között.

 


19,50 Nem vezetéklopás miatt ütköztek a vonatok Monorierdőnél
Biztosan nem vezetéklopás miatt ütközött össze két vonat a Pest megyei Monorierdőnél - mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kelemen József, Monor kapitánya. Hozzátette, hogy a helyszíni szemle közben ennek a bűncselekménynek a lehetőségét kizárták. A kapitány elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban több embert is tanúként kihallgattak már meg, de sokan vannak, akiket majd csak később idéznek be, ha a vizsgálathoz szükség lesz erre.

Senki sem tudta mi történt pontosan” 
" Éppen aludtam, amikor ütköztünk a másik vonattal. Arra ébredtem fel, hogy ráestem az előttem lévő asztalra – mesélte Deák Balázs, aki a hétfőn délelőtt Monorierdőnél történt balesetben az Hajdú Intercity-n utazott. Bővebben


A személyvonat utolsó kocsijában utazott az RTL Klub operatőre. Papp Zoltán telefonjával felvételt készített a szerencsétlenségről.

- RTLHírek -


 

16,50 Egy vasútőr az egyik áldozat
Az előzetes hírekkel ellentétben mégsem egy kisgyermek, hanem egy fiatal, 19 éves lány az egyik áldozata a hétfőn délelőtt Monorierdőnél történt vonatbalesetnek. A helyszínen még ketten haltak meg.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az egyikük egy vasúti biztonsági őr, a másik pedig egy 50 év körüli nő. A baleset egyik életveszélyes sérültje a kórházba szállítás után halt meg. A balesetnek még három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyű sérültje van.

 

Szerettük volna megtudni, hogy a vonatbaleset halálos áldozatai hová valók.

Egy telefonszámot kaptunk, ahol hozzátartozók érdeklődhetnek.

A vonatszerencsétlenség helyszínéről azt a rendőrségi tájékoztatást kaptuk a baleset napján délután 5 órakor, hogy azt nem tudják megmondani, a sérülteknek hol van a lakhelyük, lakcím szerinti listájuk nincs. Aki viszont sérült hozzátartozója felől érdeklődik, a 29-410-367-es telefonszámon megtudhatja név szerint, hogy kit melyik kórházba szállítottak.

A halálos áldozatok azonosítása folyamatban van, a hozzátartozókat a rendőrség értesíti.


16, 35 A kormányfő elfogadta a közlekedési miniszter lemondását
A miniszterelnök elfogadta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a vasúttársaság elnökének lemondását a hétfő délelőtti vasúti baleset után - ezt maga Gyurcsány Ferenc jelentette be a Parlamentben újságírók előtt.

  • Fidesz reakció a közlekedési miniszter lemondására 
    A közlekedési miniszter és a MÁV vezetője az egyetlen lehetséges megoldást választotta - reagált a Fidesz arra, hogy hétfő délután a miniszterelnök elfogadta Szabó Pál, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatójának lemondását.


16,23  A személyvonat vezetője kiszaladt a fülkéből
Kiszaladt az utastérbe annak a motorvonatnak a vezetője, amelyik egy InterCity-be rohant hétfőn délelőtt Monorierdőnél. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának több vonaton utazó szemtanú is megerősítette, hogy a személyvonat vezetője, amikor látta, hogy nem tudja elkerülni az ütközést, a vezetőfülkéből beszaladt az utastérbe.

A baleset oka még mindig nem tisztázott. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek annyit mondott, hogy az érintett szakaszon hétfőn reggel meghibásodott egy jelzőberendezés. Emiatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, többek között sebességkorlátozást.

A tűzoltók az összecsúszott vagonokat nem sokkal négy óra után széthúzták, és további áldozatok után kutatnak. A tragédiának eddig négy halottja, három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyebb sérültje van.


15,09: Négyen vesztették életüket a balesetben
Négyre emelkedett a monorierdei vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A negyedik ember a budapesti Merényi kórházban halt meg, ő volt az egyik életveszélyes sérült.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója úgy tudja, hogy a baleset egyik áldozata egy gyermek. A balesetben délután három óráig így négyen haltak meg, három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyebb sérült van.

Nem kizárt, hogy ezek az adatok nem véglegesek, mert a mentés ezekben a percekben is tart, előreláthatóan a késő esti órákig.


  • Rendkívüli véradást szervez a Vöröskereszt
    A fővárosban és több Pest megyei településen szervez rendkívüli véradást a Magyar Vöröskereszt hétfőn és kedden. Az így összegyűjtött vérrel a Monorierdőnél történt vonatbaleset sérültjeit segítik - tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget a szervezet. Részletek


A MÁV Zrt. őszinte részvétét fejezi ki a hétfői vasúti balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

A Budapest–Cegléd vasútvonalon továbbra is jelentős korlátozásokra és késésekre kell számítani. A szakemberek a helyszínen nagy erőkkel végzik a mentést, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a roncsokat eltávolítsák, s biztonságba helyezzék a még esetleg ott rekedt utasokat.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC vonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza–Debrecen felől a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.  Budapest-Nyugati és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A MÁV-START Zrt értesíti az utasokat, hogy a Budapest–Cegléd vonalon történt baleset miatti forgalmi zavar elhárításáig a Monor-Üllő-Budapest,  valamint a Vecsés-Budapest viszonylaton 14.00-22.40-ig (üzemzárásig) a MÁV-START Zrt. által kiállított vasúti bérleteket a VOLÁN ZRt. autóbuszain elfogadják.

A Budapest – Nyíregyháza között vagy Nyíregyházán át közlekedő valamennyi pót- és hely-jegyköteles vonat a mai nap 24 óráig kizárólag Budapest-Szolnok illetve Szolnok-Budapest viszonylatokban helyjegy illetve pót- és helyjegy nélkül igénybe vehető, azonban az IC vonatra így felszálló utasoknak is érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük és az IC vonaton csak a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el.

A baleset és a helyreállítási munkálatok okozta vonatkésések miatt a megváltott pótjegyek, pót- és helyjegyek, helyjegyek bármely állomás személypénztárában 2008. október 10-ig téríthetők vissza. A késésekkel kapcsolatban a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49 telefonszámon nyújt további felvilágosítást.


14:30 Még tart a műszaki mentés a baleset helyszínén, így az ütközés okai egyenlőre ismeretlenek. A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóságra a sérültekkel kapcsolatban információ eddig nem érkezett, a hozzátartozók a kórházakban érdeklődhetnek.
Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke szerint a forgalom a mai nap folyamán nem áll vissza, a mentést követően az éjszaka folyamán próbálják helyre állítani a megrongálódott pályát és vezetékeket. A vonatok kerülő úton, jelentős késéssel közlekednek, ezen felül pedig járatkimaradásokra és járatösszevonásokra kell számítani.
Az IC vonatok Újszász érintésével, a Nyíregyháza–Debrecen felől érkező távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak tovább az utasok Monor, illetve Újszász felé. A baleset miatt Monor és Pilis között a forgalom szünetel. Budapest-Nyugati és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.
Az elővételben megváltott jegyekkel kapcsolatban az utasok a MÁV Start Zrt.-nél kaphatnak további felvilágosítást.

 


Egy szemtanú szerint nem fékezett a vonat

Fékezés és figyelmeztető jelzés nélkül rohant bele a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat Monorierdőnél - mondta a Független Hírügynökségnek egy szemtanú. Mód Gergely a személyvonaton ült, azt mondta, hogy a személyvonat körülbelül 40-50 kilométeres sebességgel szaladt az IC-be. Az utasok kivétel nélkül elestek, az üléseknek zuhantak - tette hozzá.


13,50 Még több halott és sérült kerülhet elő a roncsból
Háromra emelkedett a monorierdei vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A második és harmadik holttestet néhány perccel egy óra után emelték ki a roncsokból - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A baleset oka az elsődleges adatok szerint, hogy egy biztosítóberendezés hibája miatt a Budapest felé tartó Hajdú IC vezetője - egyébként a szabályoknak megfelelően - megállt a vasúti átjárónál. Ekkor rohant bele hátulról egy személyvonat. Az IC hátsó, első osztályú kocsija teljesen összenyomódott, nem kizárt, hogy további halottak kerülnek elő, a sérültek száma úgy tűnik, végleges: 27-en vannak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen elmondta, hogy délután fél kettőig három holttestet találtak a roncsok között. Összesen 27-en sérültet szállítottak kórházba, közülük 4-en súlyosan, 4-en életveszélyesen, 19-en könnyebben sérültek. Kevés a remény, hogy további túlélőket találnak, a roncsoknak van egy szakasza, amit még fel sem sikerült deríteni, de azt teljesen összenyomta a másik vonat. A rendőrség a sérültek nevét összeírta, hozzátartozók a helyszínen is érdeklődhetnek. Győrfi Pál szerint a sérültek száma végleges, a halottaké nem.

Az első mentők egyébként 5-6 perc alatt a helyszínre értek, volt olyan roncsba szorult sérült, akit már a roncsban elkezdtek ellátni. A sérülteket Budapest és Cegléd kórházaiba szállították, köztük a Honvéd és a Merényi kórházakba. A mentésben 12 menőautó, három mentőhelikopter vett részt.

A MÁV legutolsó tájékoztatása szerint a baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC vonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza-Debrecen felől a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A baleset körülményeit a Rendőrség, a MÁV szakembereinek bevonásával vizsgálja. A Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot folytat.

Szabó Pál közlekedési miniszter a helyszínen van, csakúgy mint Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, a megyei védelmi bizottság elnöke.

(Videó: rtlhirek.hu)


13:35: Három halott a balesetben

Legfrissebb információink szerint már három ember vesztette életét a baleset során. Folyamatosan próbáljuk elérni az Országos Mentőszolgálatot. Tájékoztatjuk Önöket, amint pontos információink lesznek!

13:15: Egy ember meghalt, több súlyos sérült van

Az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője - aki jelenleg is a szerencsétlenség helyszínén tartózkodik - Győrfi Pál kérdésünkre elmondta: a vonatbalesetben 20 ember sérült meg: 6-8 súlyosan, 3-4-en életveszélyes állapotban vannak, akiket a Honvéd Kórházba, a ceglédi Toldy Ferenc Kórházba és a Merényi Gusztáv Kórházba szállítottak. A szerencsétlenség során eddig egy ember vesztette életét. A mentés jelenleg is folyik, hamarosan újabb információkat találhatnak portálunkon.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársa kiemelte: pontos adatot nem tud mondani, folyamatosan változik a sélrültek száma.

12,50 Az IC vezetője valószínűleg nem hibázott - még mindig bizonytalan a sérültek száma
Az elsődleges adatok szerint az InterCity egészen lelassított, majdnem megállt a vasúti átjáró előtt, ahol azután hátulról belerohant a másik vonat hétfőn délelőtt, Monorierdőnél. Az IC vezetője egy biztosító berendezés hibája miatt állt meg és ezzel a szabályoknak megfelelően járt el. A sérültek számáról különböző információk érkeznek a helyszínről, a hírek 27 és 35 közötti sérültről szólnak és egy halálos áldozatról.

A baleset helyszínén Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta, hogy az IC egészen lelassított, vagy meg is állt a vasúti átjáró előtt, mégpedig egy biztosítóberendezés hibája miatt. Az IC vezetője az első adatok alapján a szabályoknak megfelelően cselekedett. Az álló IC-be hátulról rohant bele egy személyvonat.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint ellentmondó információkat kapni a sérültek számáról. A különböző információk 27-35 emberről szólnak, köztük tucatnyi súlyos sérültről. Egy ember meghalt.


12,26.

Az eddigi információk szerint 35 ember megsérült, egy ember meghalt hétfőn délelőtt a Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenségben. A balesetben a település vasútállomásánál a Hajdú InterCitybe hátulról belerohant egy személyvonat.

A Független Hírügynökség legfrissebb, helyszíni információi szerint délig 35 sérültet és egy halálos áldozatot számoltak össze a mentőegységek. A mentésben több tucat tűzoltó, három mentőhelikopter és tucatnyi mentőautó vesz részt. A sérültek közül 12-en súlyos állapotban vannak. Az Országos Mentőszolgálat a sérültek pontos számáról egyelőre - mivel a mentés még tart - nem tudott felvilágosítást adni. Egyelőre annyit közöltek, hogy a sérülteket Budapestre a Merényi, a Péterffy Sándor utcai és a Honvéd kórházba szállítják.

A baleset miatt jelentős késésekre és járatösszevonásokra is kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.


Jelentős késésekre és járatösszevonásokra is kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon a hétfőn délelőtt Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenség miatt. A vasútállomás közelében egy Nyíregyházáról Budapestre tartó InterCity hátuljába rohan bele egy Ceglédről Budapestre tartó személyvonat. Az eddigi információk szerint 20-25 sérült van, meg nem erősített hírek szerint egy vagy két halálos áldozat is lehetséges.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, délelőtt 10 óra 20 perckor Monorierdőnél az elöl haladó InterCity vonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A sérültekről pontos adatok még nincsenek, az elsődleges információk 20-25 sérültről szólnak. Egyelőre az Országos Mentőszolgálat még nem erősítette meg, de egy vagy két halálos áldozatról is érkeztek helyszíni jelentések, ez azonban még nem hivatalos adat. A mentés folyamatosan tart a helyszínen.

______________________________________________________________

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a település vasútállomásától nem messze egy gyorsvonat hátuljába rohant bele egy személyvonat, legalább húsz ember megsérült, a személyvonat egyik kocsija kisiklott. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset pontosan 10 óra 20 perckor történt.

Az elöl haladó InterCity vonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A sérültekről pontos adatok még nincsenek, az elsődleges információk 20-25 sérültről szólnak. Egyelőre az Országos Mentőszolgálat még nem erősítette meg, de egy vagy két halálos áldozatról is érkeztek helyszíni jelentések, ez azonban még nem hivatalos adat.

A pályaszakasz mindkét irányban zárva van, a vonatközlekedés áll. A baleset a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vonalat érinti, itt fennakadásokra kell számítani az utasoknak.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a helyszínen nyolc tűzoltóautó 30 fős személyzete kezdte meg a mentést. A tűzoltósághoz fél tizenegy körül érkezett a jelzés a balesetről.

Az elmúlt évek legsúlyosabb vasúti balesetei

1989. augusztus 26. - Fejér megyében, Polgárdi-Ipartelepnél egy Balatonfüred felé tartó személyvonat a forgalmi szolgálattevő figyelmetlensége miatt álló tehervonatba rohant, amely kisiklott. A személyvonat vezetője a helyszínen meghalt, egy személy súlyosan megsérült.
1989. december 8. - Miskolc Tiszai pályaudvarán az álló Rákóczi gyorsvonatba hátulról beleütközött egy tolató villanymozdony, tíz utas megsérült.
1991. február 1. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mád község vasútállomásán egy tolató mozdony beleszaladt az állomáson álló, Szerencs és Abaújszántó között közlekedő személyvonatba. 23 ember sérült meg.
1991. február 20. - Hajdú-Bihar megyében, Macs állomáson a Debrecen felé közlekedő személyvonat a tiltó jelzés figyelmen kívül hagyása miatt összeütközött egy tolató üres személyvonattal. A balesetben 2 vasúti dolgozó meghalt, 18 megsérült, a személyvonat vezetője súlyos sérüléseket szenvedett.
1994. december 2. - A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajol vasútállomásán kisiklott egy Nyíregyházáról Budapestre tartó gyorsvonat. A rosszul beállított váltó miatti szerencsétlenségben 31 ember halt meg. A szajoli a magyar vasúttörténet egyik legsúlyosabb balesetévé vált ezzel.
1998. augusztus 29. - Pest megyében, Nagymaros és Zebegény között egy Budapestről érkező személyvonat utolérte a Budapestről Malmőig közlekedő Csárdás InterCity vonatot és beleszaladt. Több vasúti kocsi kisiklott, a mozdonyvezető meghalt, két ember súlyosan, 14 könnyebben megsérült.
2000. június 13. - Győr-Moson-Sopron megyében Écs megállóhelynél összeütközött két tehervonat, mindkét mozdony és több kocsi kisiklott. Az egyik szerelvény vezetője meghalt, a másik vezető súlyos, nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.
2001. október 24. - A Pest megyei Monorierdőnél a biztosítóberendezés meghibásodása miatt összeütközött két személyvonat. A balesetnek 37 sérültje volt.
2001. november 6. - Fejér megyében, Alap és Réhpuszta között egy dízelmozdony beleütközött a pályán veszteglő, Rétszilasról Dunaújvárosba tartó kétkocsis személyvonatba. A balesetnek 12 sérültje volt.
2005. szeptember 12. - Emberi mulasztás miatt összeütközött két személyvonat Nógrád megyében, Balassagyarmat és Magyarnándor között. A balesetnek 16 sérültje volt.
2006. december 13. - Egy forgalmi okból álló szerelvénynek ütközött egy három kocsiból álló személyvonat Szolnoknál. Az ütközés következtében 6 ember sérült meg, egy súlyosan.
2007. február 6. - Egy ember meghalt, két másik megsérült, amikor Almásfüzitő és Komárom között összeütközött a Tatabánya és Bécs között közlekedő nemzetközi személyvonat egy tehervonattal.
2007. április 7. - Az egri állomáson egy álló motorvonatnak ütközött egy tolatómozdony, az utasok közül hárman könnyebben megsérültek.

- Független Hírügynökség, Kálnai Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!